tisdag 6 januari 2015

Bokåret 2014 i enkätform

Den här besvarade jag förra året med, men eftersom jag läst andra böcker i år så tänkte jag att det inte skadade att göra om den :) Om man klickar på länkarna kommer man till inläggen jag skrivit om böckerna.

Hur många böcker läste du?

192

Och hur många sidor blev det totalt?

66.556, vilket blir 182 sidor om dagen. Långt över mina vildaste förväntningar.

Vilken var den bästa boken du läste?

En som både var välskriven med läsflyt och som satt kvar långt efter att jag läst den är The Handmaid's Tale (Tjänarinnans berättelse) av Margret Atwood. Om ett totalitärt Usa där samhällsskicket baseras på gamla testamentet draget till extrem, man får följa Offreds miserabla liv. Här finns annars min topp 20 över året.

En bok du längtat efter och trodde du skulle älska men inte gjorde?
Midnight Crossroad av Charlaine Harris. Har läst och tyckt om över trettio av hennes böcker, men den här var överraskande dålig.

Mest överraskande på ett positivt sätt?
Under the Dome av Stephen King. Gillade ju första säsongen av tv-serien, men när jag sedan läste boken så var den ändå så extremt mycket bättre (och läskigare på ett bra sätt). Fick också komma med för att det är min första King på typ 20 år och han är bättre än vad jag kom ihåg :)

Vilken bok Vilka böcker rekommenderade du till flest människor?

The Handmaid's Tale/Tjänarinnans berättelse av Margaret Atwood, The Age of Miracles/Tid för mirakel av Karen Thomson Walker, The Girl who Loved Tom Gordon av Stephen King, A Monster Calls/Sju minuter över midnatt av Patrick Ness, Eleanor & Park av Rainbow Rowell, Expeditionen: Min kärlekshistoria av Bea Uusma och Ru av Kim Thúy. Böcker som jag tror många kan tycka om, även de som är skeptiska mot övernaturliga inslag och ungdomsböcker vilket båda är basföda i min läsning.

Bästa bokserien du upptäckte?
Women of the Otherworld, en urban fantasy-serie av Kelley Armstrong som har olika huvudpersoner i olika böcker, men som ändå är del av samma världsbygge. Gillar hur Armstrong skriver, det är spännande, roligt och ofta sexigt. Första boken heter Bitten (Märkt).


Nya favoritförfattare som du upptäckte?
Har läst 69 nya författare vilket jag tycker är bra jobbat. Många av dem bra, däribland Margret Atwood, Kelley Armstrong och Patrick Rothfuss

Den bästa boken utanför din comfort zone eller som var en ny genre för dig?

Den oerhört vackra lilla Ru av Kim Thúy. Mer fragmentariskt och poetiskt skriven än det jag brukar läsa, och så oerhört bra!

Mest spännande bladvändare?

Har läst många sådana :) Gone-serien av Michael Grant och serien om den mänskliga försökskaninen Noa av Michelle Gagnon är två av dem.

Bästa skräckisen?
Under the Dome av Stephen King. Gillade att det var människor som stod för skräcken i form av alla medel tillåtna.

Den sorgligaste boken?
A Monster Calls (Sju minuter över midnatt) av Patrick Ness om en 13-årig pojke med mycket sjuk mamma. När man i slutet av boken får veta hans sanning, ja jisses. Sen läste jag om The Fault in our Stars också...

Den roligaste boken?
Soulless av Gail Carriger läste jag mest småleendes hela tiden. Tyckte väl att att det ibland hade kunnat få vara mer allvarligt och känslomässigt så man fått komma under skinnet på personerna dock. I urban fantasy är både Kelley Armstrong och Michelle Hodkin duktiga på sarkastiska dialoger :)

Den mest hypade boken?
Fiskar ändrar riktning i kallt vatten av Pierre Szalowski hade jag läst mycket gott om innan jag plockade upp den. Tyckte dessvärre inte om den, så kväljande käckt.

Bästa ungdomsbok?
Har ju läst så många, men en av favoriterna är fina Eleanor & Park av Rainbow Rowell.

En bok som överträffade dina högt ställda förväntningar?
Shift av Hugh Howey. Tyckte ju att första delen i hans silo-trilogi var suveränt bra, men den här var ändå så mycket bättre. En dystopi där man fick vara med om framväxten av det nya samhället :)

Mest minnesvärda karaktär?
Mest??! Finns en hel del, men väljer två bokserier som har fullt av dem: Hittar många minnesvärda i The Immortal Rules av Julie Kagawa. Nybörjarvampyren Alison, hennes skapare Kanin, rättrådige Zeke och psykopatvampyren Sarren. Är också svag för (det överdrivna) persongalleriet i Janet Evanovichs böcker om Stephanie Plum, med Ranger som oöverträffad favorit <3

Vackrast skrivna boken som du läst?

Igen: Den oerhört vackra lilla Ru av Kim Thúy. Mer fragmentariskt och poetiskt skriven än det jag brukar läsa, och så oerhört bra!

En bok som gjorde starkt intryck på dig?

Expeditionen: Min kärlekshistoria av Bea Uusma, fascinerades både av den undermåligt förberedda expeditionen och av Uusmas egen besatthet.

En bok du inte kan fatta att du väntade så länge med?
En väldigt bra som blev lästa i hyllvärmarutmaningen, som stått där och väntat i nära ett decennium: Ninas resa: en överlevnadsberättelse av Lena Einhorn som lyckas få livet i warszawagettot under andra världskriget komma till liv. Hemsk läsning.

Kortaste boken du läst?
Night of Cake and Puppets av Laini Taylor. Otroligt söt, men på ett bra sätt :)

Längsta boken du läst?
Vet inte om det är den allra längsta, men den är i alla fall redigt tjock: The Wise Man's Fear av Patrick Rothfuss.

Favoritbok du läste av en författare du har läst andra böcker av?
Visions av Kelley Armstrong.

Har du sett filmatiseringen av någon av böckerna du läst 2014?
The Maze Runner, The Fault in our Stars, One for the Money.

Favoritrecension du skrev?

Samlingsinlägget jag skrev om Suzanne Collins böcker om Gregor tyckte jag blev ganska bra. 

En bok du inte läste 2014 som du kommer prioritera 2015?
Har en ganska lång lista, men inget hugget i sten...

En bok du ser fram emot?

De avslutande delarna på Omens och Wolf Hall.

8 kommentarer:

 1. Kul oppsummering med mange bra titler og forfattere! Liker at du ble fan av Atwoods The Handmaid's Tale. Boka er så bra! Takk for tipsene fra deg i 2014- som Rothfuss og Kagawa. Det blir sikkert noen i 2015 også :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir det säkert :) Michelle Hodkin känns som en bra tips-kandidat...

   Radera
 2. Vad många böcker! Flera bra tips :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är många bra, hoppas att du hittar något du gillar :)

   Radera
 3. Härligt summering! Många fina böcker här och många som jag gärna vill läsa under 2015, både Ness, Hodkinoch Atwood står på min vill läsa lista!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är så himla bra!! Klokt av dig att ha med dem på listan :)

   Radera
 4. Vad roligt det är att läsa den här summeringen :) Som vanligt är jag galet imponerad över hur många böcker du hinner med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blev ganska överraskad själv... men tv-tiden har minskat :)

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)