onsdag 21 januari 2015

No Time for Goodbye: Linwood Barclay

No Time for Goodbye
Bild lånad från adlibris
No Time for Goodbye av Linwood Barclay startar med att fjortonåriga Cynthias familj är spårlöst försvunnen när hon vaknar. Ingen lapp, inga ledtrådar, men de har nyss haft ett stort gräl - har de tröttnat på henne och lämnat? Sedan flyttas vi 25 år framåt i tiden och Cynthia söker fortfarande svar på vad som egentligen hände den där natten. Händelsen har format henne och har, naturligt nog, gjort henne till en av de mest överbeskyddande mammor man kan tänka sig. Hon ser mystiska bilar som saktar ner, någon säger kryptiska saker på telefonen och pappans gamla hatt ligger en dag på köksbordet. Men händer det här egentligen eller är det Cynthia som börjar krackelera i sömmarna? Hennes man (tillika historiens berättare) är inte säker på vad han ska tro och det är man inte som läsare heller.

Omdöme: Jag är lite kluven. Jag gillar mysteriet i botten - hur och varför försvann familjen och varför Cynthia lämnades kvar, och jag gillar hur man inte helt kan lita på vad hon säger. Det är när boken närmar sig upplösningen som det blir väl mycket och invecklat och trovärdigheten kommer på sniskan.

Ett citat från rektorn på makens skola som jag inte kan låta bli för att det påminner så mycket om vad som pågår i svenska skolan just nu: "They want more testing. Pretty soon, we won't have any time to teach them anything. We'll just test them from the moment they get here to the moment they go home."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)