torsdag 1 januari 2015

Panic: Lauren Oliver

Panic
Bild från adlibris
Panic av Lauren Oliver utspelar sig under en sommar i en liten amerikansk håla. Vi får följa två ungdomar, Heather och Dodge, när de deltar i Panic - en utmaningstävling där man antingen gör det som krävs utan att visa för mycket rädsla eller att skrika (det ger minuspoäng) eller så åker man ut. Uppgifterna är aldrig enkla och ofta rent livsfarliga, som ett spel rysk roulette, men i potten ligger en hel massa pengar vilket är drivkraft för en hel del av de tävlande - de andra har mer känslomässiga anledningar till att vara med.

Tävlingen är ramen runt historien, men efter ett tag så är den långt ifrån den mest fascinerande delen. Istället så är det Heather och Dodges (och deras närmsta kompisars) bakgrunder och drivkrafter som jag hela tiden vill veta mer om. De är båda trasiga, men på olika sätt. Heather har en djupt olämplig mamma och är ganska övertygad om att det inte finns någon som älskar henne, och kanske är hon inte värd att ha någon som gör det heller. Dodges syster var med i finalen av Panic ett par år tidigare och blev förlamad och han ruvar nu på hämnd. Han är relativt ny i den lilla staden och har inte fått några vänner och han saknar den tidigare relationen han hade med systern när de var vapenbröder i vått och torrt.

Omdöme: En så väldigt bra bok! Kringhändelserna är spännande, men det är personerna och deras väg till vuxenvärlden som mig att så febrilt vända sidorna. Det är komplexa
personlighetsbeskrivningar som inte är helt svartvita, de har sina fel och felen har sina orsaker. I början var jag lite rädd för att det skulle bli väl mycket av ungdomsförälskelsebok, men det blir inte så lättvindigt som det ofta görs i ya så jag är nöjd :)

Jag faller, ovanligt nog för att vara mig, för flera av beskrivningarna. En om regnväder kan du hitta i smakbiten jag skrev. Kapitlena ses växelvis ur Heathers och Dodges synvinkel och jag har ingen omedelbar favorit, vilket inte heller det är helt självklart. Lauren Oliver har dessutom skrivit den väldigt bra boken Before I Fall (Resten får du ta reda på själv) och mer medelmåttiga Delirium-trilogin.

Enda smolket i lyckobägaren är slutet, jag hade önskat att det slutat lite tidigare, jag har till och med bestämt mig för vilken sistamening jag skulle vilja ha :) , men det är en megaspoiler markera inte om du funderar på att läsa boken "And in the final moment of the game, as smoke billowed in swollen plumes into the air and fire licked the sky, Heather Nill walked without hesitation to the tiger, and placed her hand gently on its head, and won.". Efter det här så sammanfattas boken lite för rart med lyckliga slut für alle. Jag har egentligen inget emot att det äntligen ljusnar lite för de här ungdomarna, de har förtjänat det, men om boken hade slutat där jag velat hade jag nog tänkt mig en liknande fortsättning, men sluppit att läsa om sötsakerna... Det rör sig inte om så många sidor dock, så det är ju bra. Slut på spoilern.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)