torsdag 13 februari 2014

The Age of Miracles: januaris bästa bok

The Age of Miracles
Bild lånad från adlibris
The Age of Miracles av Karen Thompson Walker är en mycket annorlunda dystopi. Det finns ingen tonåring som kämpar mot överheten i en polisstat och för att överleva i den här. Istället berättar en ung kvinna om året då hon var elva år, året då jordens rotation gradvis saktade ner så att dygnet undan för undan förlängdes. I boken beskrivs de fysiska förändringar som kommer sig av längre dygn, som att gravitationen ökar, temperaturerna blir mer drastiska när solen lyser 40 timmar i sträck, alternativt inte visar sig på lika länge och hur det förändrade ljuset påverkar djur och växter. Superintressant! Men det skrivs också om hur samhället påverkas, hur de som vill leva i fas med det naturliga ljuset ställs emot dem som vill fortsätta leva 24-timmars dygn (och t.ex. får gå till skolan när det är beckmörkt ute och strålkastare lyser upp skolgården), hur vissa blir sjuka, hur andra får panik och beger sig ut på landsbygden (inte för att det hjälper, förändringarna finns ju på hela jordklotet). Och sedan finns naturligtvis livet för 11-åriga Julia. Hennes bästa kompis familj är en av de som lämnar och det blir starten till en ganska ensam tillvaro för Julia, men hon observerar omgivningen och människorna runt omkring henne desto mer.

Omdöme: Det här var den bästa boken jag läste i januari, en underbar bok! Förutom att jag tyckte mycket om Julia, så var det jätteintressant att läsa om hur livet förändrades. Idén fick Walker av att jordens rotation faktiskt saktade ner p.g.a. en tsunami 2004, bara en bråkdel av en sekund, men hon har drivit tankeexperimentet mycket längre och fått hjälp av forskare med möjliga följder. Gillar hur förändringarna sker så långsamt och hur man kämpar för att allt ska kännas normalt, trots att det hela tiden blir värre, påminner om hur vi hanterar klimatförändringarna... Vissa av förändringarna är rent grymma, som *spoiler, markera för att läsa* när magnetfältet förstörs så mycket att solljuset blir farligt och man tvingas flytta ner i skyddsrum. Tänk att aldrig mer få gå ut i solen.

En smakbit från början av läsningen med ett litet utdrag finns här.

2 kommentarer:

  1. Åh, är namnet Karen, Karin på svenska?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan Lyran ha Karen Blixen kan jag ha Karen Thompson Walker tänkte jag :) Synd att missa en så bra bok bara för att det skiljer en bokstav...

      Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)