torsdag 6 februari 2014

The Fifth Wave: en djävulsk strategi för att ta över jorden

FIFTH WAVE
Bild lånad från adlibris
The Fifth Wave av Rick Yancey börjar med att Cassie redogör för de senaste månaderna då aliens blev siktade på väg mot jorden. Förväntningarna var först spridda - var de vänligt sinnade och kom för att sprida tekniska framsteg eller borde man hamstra och barrikadera sig? Det visar sig vara det senare även om eventuella barrikader inte gör någon större nytta. Hon redogör i dagboksform för allt som hänt de senaste månaderna, hur mänskligheten drastiskt decimerats genom fyra vågor eller attacker. De är sinnrikt konstruerade, från att sabotera el och kommunikationer till att sprida en dödlig, mycket smittsam, sjukdom. Frågan är om det är en femte attackvåg på g? Man får sedan följa hennes kamp för att överleva så att hon kan uppfylla det sista löftet hon gav sin lillebror innan han försvann.

Omdöme: Det är en länge en ganska bra historia. Det händer mycket och Cassie är en karaktär som jag tycker om, liksom upplägget med att man aldrig kan veta vem man kan lite på - en djävulsk strategi genomförd av utomjordingarna som nu låter människorna själva göra deras jobb. Gillar att de är så utstuderade, Yancey har tänkt till ordentligt.

Det som jag har lite svårt för är kärleksrelationen (och varför måste ya-böcker nästan alltid ha en kärlekshistoria?). Vår hjältinna har förlorat alla de hon bryr sig om, hon misstänker att hon kanske är den sista människan på jorden, hon är är skadad både fysiskt och psykiskt, men en snäll främling med varma bruna ögon och imponerande muskler är allt som behövs för att hon ska bli intresserad... Är det samma fenomen som gjorde att antalet vigslar steg under andra världskriget: vi kan dö, lika bra att passa på? Visst, kan köpa det om jag är tvungen. Men att sedan bli *major spoiler, markera för att läsa* helt generad, förvirrad och svartsjuk när man återser sin ouppnåliga drömkille som knappt vet om att man existerar? Mitt under ett uppdrag som antagligen kommer kosta dig livet... Medan det nya kärleksintresset riskerar livet... Medan man försöker få loss någon man älskar ur utomjordingarnas klor... Det förstörde ganska mycket för mig. 

Här är ett inlägg med ett kort utdrag som jag skrev i början av boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)