tisdag 25 februari 2014

Tematrio: Kvinnor i en klass för sig

Veckans tematrio hos Lyran har fått ämnet "Klassiska kvinnor", så här kommer tre tips på klassiker av kvinnliga författare som jag kan rekommendera:
 1. Stolthet och fördom - min favorit av Jane Austens böcker. Handlar om den ofta lite tafatta kärlekshistorien mellan Elizabeth och Mr Darcy. Dessutom med ganska elaka, men roliga, personporträtt.
 2. Jerusalem av Selma Lagerlöf. Inspirerad av verkliga händelser om en grupp dalabönder som blir väckelsereligiösa och flyttar till Jerusalem där de startar en koloni. Samtidigt får man följa dem som blir kvar hemma.
 3. Mor gifter sig, Kyrkbröllop och Kungens rosor av Moa Martinsson. En självbiografisk roman om en ung flicka som växer upp i ett arbetarklasshem runt sekelskiftet.

10 kommentarer:

 1. Tre bra tips! Moa Martinsson hamnade också på min lista. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror den här trilogin är det enda jag läst av henne, men det ska nog rättas till känner jag nu när jag påminner mig själv om henne :)

   Radera
 2. Jag har bara läst den första. Den manliga huvudrollen i filmen Jerusalem spelades av en kille som diskat hemma hos mig en gång... Närmre den boken kommer jag inte...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm, du får det att låta som om det var en väldigt otrevlig kille som diskade hemma hos dig... :)

   Radera
  2. Ohnej, han var väldigt trevlig, men jag har ingen annan koppling till den boken, har aldrig läst den bara sett filmen, och då mest för att hålla koll på Ulf Friberg i den manliga huvudrollen, eftersom jag faktiskt umgåtts med honom en period i min ungdom! Så jag minns inte så mycket av filmens handling...

   Radera
  3. Det är en bra bok i sig, och att den sen har verkliga förebilder i form av bönder från Dalarna som vill starta en koloni i Jerusalem... Ganska otrolig historia :)

   Radera
 3. Moa-trilogin har jag köpt på loppis för inte alltför längesen och hoppas klämma in den under våren :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som en väldigt bra idé :) Håller tummarna för att du också tycker om den.

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)