torsdag 20 februari 2014

Hjälp! Rånare! spännande barndeckare

Hjälp! Rånare!
Bild lånad från adlibris
Hjälp! Rånare! av Laura Trenter är en deckare för barn. Den handlar om Johanna och Sebbe som råkar befinna sig på postkontoret när det blir rånat. Rånet påverkar dem båda två, Sebbe är skrämd av det faktum att rånarna har sett honom medan han inte vem de är (de hade rånarluvor) och börjar misstänka ganska många för att ha varit med, eller vara i maskopi, i rånet. Han blir också arg, något som leder till konflikter med kompisarna. Johanna blir också rädd, mer än vad hon visar, men vill göra något åt det. Hon tycker hon känner igen ett par skor som en av rånarna hade på sig och är fast besluten för att utforska det närmare. Det blir några ganska spännande kapitel där, ofta med cliffhangers som fick barnen att protestera högljutt :)

Omdöme: Det här är en bok som jag har läst för några klasser vid det här laget, den här gången för mina förstaklassare, och den fungerar alltid lika bra. Jag gillar hur den inte "bara" är en spännande detektivhistoria, men att så mycket fokus också ligger på vilket trauma det kan vara att vara med om ett rån, vilka reaktionerna kan bli efteråt. Att det är Johanna som blir den modiga av dem tycker jag också om, att könsrollerna inte är de traditionella. Och vem tycker inte om cliffhangers? Får barnen att ivrigt vänta på nästa högläsningstillfälle...

2 kommentarer:

  1. Minns just frökens lässtunder med ett extra skimmer från skolåren då hon fick hela klassen att vara helt stilla, ett problem vi annars tampades med... :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Älskade lässtunderna själv och hoppas (tror) att mina raringar också får positiva minnen därifrån :)

      Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)