onsdag 20 augusti 2014

The Immortal Rules: Julie Kagawa

The Immortal Rules
Bild från adlibris,
finns även på svenska

The Immortal Rules av Julie Kagawa utspelar sig i ett framtida Usa. En epidemi har gjort att befolkningen decimerats rejält. Dessvärre är det inte alla döda som ligger still, vissa av dem blir istället blodtörstiga "rabids". Det minskade befolknings/matunderlaget har fått vampyrer att träda fram för offentligheten, de ordnar med beskydd för vissa städer mot att de som bor där donerar blod.

Vi får följa Allie, en 17-årig oregistrerad tjej som bor i utkanten av en av vampyrstäderna. Att man är oregistrerad betyder att man inte ägs av en vampyr och därmed inte behöver ge blod, däremot får man inte heller någon mat och man gör säkrast i att hålla sig inne när mörkret har fallit. Hon bor med några andra oregistrerade i en gammal skola och överlever genom att stjäla, tigga och rota i soporna. I en plundringsräd till de före detta förorterna hittar hon en matkällare ingen har vittjat, hon hämtar sina kumpaner och de lastar ryggsäckarna fulla, men blir på hemvägen överfallna av rabids. Allie överlever med svåra skador och en vampyr erbjuder sig att ge henne evigt liv. Hon accepterar erbjudandet, men tänker samtidigt för sig själv att hon aldrig ska bli som dem, lättare sagt än gjort.

Omdöme: En sträckläsningsbok! Gillade hur man fick en bakgrund till samhällsutvecklingen och hur man tillsammans med Allie fick lära sig hur vampyrerna fungerar. Tyckte också om idén med vampyrstäder och hur "boskapet" fogar sig, liksom hur förbud mot att läsa böcker används för att hålla kvar befolkningen i hopplöshet och okunskap.

Allie är en trovärdig huvudperson, misstänksam och med överlevnadsinstinkt, men med vissa mjuka punkter. Hennes skapare känns som väldigt mycket vampyr, ingen man trotsar två gånger. Den lilla gruppen hon slår följe med är intressant, imponerande att de kan hålla sitt fokus efter så många år på väg. Tycker också om hur kärlekshistorien som utvecklas varken är ögonblicklig eller lätt.

6 kommentarer:

 1. Nu blir jag lite mer pepp på den här :) Jag vann den i en tävling förra året och vill ju läsa Kagawa, men jag är egentligen mer sugen på Iron Fey.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte du skulle bli besviken på den här även om du föredrar älvor. Just att man fick se livet från en nybliven vampyrs synvinkel... superintressant :)

   Radera
 2. Denna bok ligger i min läshög, satt på paus för länge sedan. Jag vet inte riktigt varför men jag fastnade någonstans på mitten. Nu tror jag allt att den får flytta upp i läsordningen igen! Tack för peppen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fastnade i mitten?? Jag kunde knappt lägga ifrån mig den :) Hoppas att det går lättare när du fortsätter.

   Radera
  2. Nu har jag läst ut! Och jag gillade verkligen! Så tack för peppen! Nu ska jag bara försöka få tag i nästa del ju.

   Radera
  3. Härligt! Trägen vinner :)

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)