fredag 29 augusti 2014

Bokbloggsjerka: spännande sommarläsning

jerka11
Det känns som höst trots att det är ett par dagar kvar i augusti och vad kan då passa bättre än att Annika är tillbaka med bloggjerkan (äntligen!) med uppdraget att skriva om spännnande sommarläsning? Inte mycket tycker jag :) Som sommarläsning räknar jag det jag har läst under juni, juli och augusti för tack och lov är sommaren längre än bara semestern :)

Spännande böcker... Det beror ju lite på hur man ser det, men här kommer ett gäng som nog kan kvalificera sig. Klicka på titlarna om ni vill läsa inläggen om varje bok. Under the Dome av Stephen King är riktigt spännande. Otäckt hur själviska och maktlystna folk kan vara, hur allt annat och alla andra kan offras. Omens av Kelley Armstrong startade riktigt spännande med lite övernaturliga vibbar, även om historien mattades lite (eller kanske snarare krånglades till) allteftersom. Jag gillade också Suzanne Collins Underjordskrönika, otroligt spännande fantasy för att vara riktat till barn, en serie där även goda dör.

Deckarna jag har läst har däremot inte varit så spännande. Jag föredrar mysdeckare som Louise Pennys böcker och vad jag kallar gladdeckare som Janet Evanovichs serie om Stephanie Plum, som får mig att le nästan hela böckerna igenom. Har även kommit halvvägs in i Ann Rosmans deckarserie som nog är den minst spännande av dem alla, men jag lär mig mycket marsstrandshistoria på köpet :)

Bokask Krans
Askarna finns på Nillas handelsbod
Det finns även en utlottning kopplad till jerkan den här veckan, fina bokaskar att gömma mindre fina saker i. Jag är sugen på den här som får mig att tänka på de gamla böcker fulla med besvärjelser som finns i en del fantasyböcker. Bra fantasy jag upptäckt under sommaren (vad sägs om den övergången?) är förresten The Name of the Wind av Patrick Rothfuss, en väldigt välskriven och ganska gripande episk fantasy och The Immortal Rules av Julie Kagawa om en ny vampyrs första upplevelser. Den utspelar sig i ett dystopiskt samhälle.

Slutligen kan jag inte låta bli att tipsa om min sommars bästa bok: The Handmaid's Tale (Tjänarinnans berättelse) av Margaret Atwood. Om en stackars kvinna i ett framtida Usa som ibland för tankarna till Isis. Den går ganska långsamt framåt, men berättelsen stannar kvar.

42 kommentarer:

 1. Jag gillar också mysdeckare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir så mycket gladare av dem jämfört med utdragna våldsscener och frossande i blod...

   Radera
 2. Svar
  1. Så fruktansvärt bra! Synd att inte tv-serien följer boken, förstår inte det där med att köpa rättigheter till en berättelse och sen göra om den nästan till oigenkännlighet....

   Radera
 3. Underjordskrönikan skulle vara roligt att läsa. Är även lite nyfiken på Under the dome.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Båda väldigt bra om än ganska ollika sinsemellan :)

   Radera
 4. The Handmaid's Tale är en bok som jag hemskt gärna vill läsa :) Och din recension spädde ju bara på det hela.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så bra :) Den tillhör den där typen av böcker som jag bara vill trycka i handen på folk så att alla kan upptäcka dess storhet...

   Radera
 5. Du har hunnit med en del böcker. Själv har jag inte alls läst så mycket som jag tänkt mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har haft en väldigt bra lässommar :) Du har säkert haft en bra sommar av annat slag, skrivning har jag för mig att jag läste på din blogg, inte dumt det heller :)

   Radera
 6. Ja, Under the Dome var riktigt ruskig :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ruskig på ett trovärdigt sätt (om man bortser från kupolen, men det kanske vore synd...)

   Radera
 7. Jag funderade på att ta med Collins underjordskrönika men dumma jag bestämde mig för att hoppa över den:(.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte för sent att lägga till...

   Radera
 8. Vad roligt att se att en till svensk bokbloggare läst Omens :) jag kände mig ganska förvirrad av alla keltiska uttryck/benämningar men gillade den ändå och tyckte ännu bättre om Visons som gjorde saker lite tydligare för mig sä jag hoppas ditt bibliotek får in den snart :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blev också förvirrad, men tyckte samtidigt att det var lite kul med väsen som inte brukar vara med :) Största nackdelen med biblioteket är att när de väl köpt in boken får man vänta ett par månader till, i alla fall på de engelska böckerna. Har fortfarande inte förstått varför det är så.

   Radera
 9. Så mycket spännande du läst! Jag har rensat bland mina hyllvärmare i sommar, så det har inte blivit så mycket spänning tyvärr, den läser jag direkt, det som blir kvar är andra typer av böcker... De där askarna är fantastiskt fina!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fördelen med att läsa rensa hyllvärmare är ju att man känner sig lite effektiv trots att man ligger och läser. En ganska skön känsla kan jag tycka :)

   Radera
  2. Hahaha, precis! Nackdelen är att jag får så många tips i bokbloggar att jag köper på mig minst lika många som jag läser, så hyllan fylls bara på med nytt hela tiden...

   Radera
  3. Får mina flesta böcker från biblioteket. Förutom väntetiden så kan det inte bli bättre tycker jag, då kan de samla damm någon annanstans än här...

   Radera
 10. Handmaid's tale eller (Tjänarinnans berättelse på svenska) är helt fantastisk, den är så otäck. Men bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så ofantligt bra! Ska kanske lägga till den svenska titeln i inlägget... bra att du påpekade det.

   Radera
 11. Så många härliga böcker du har läst! Under the dome är helt underbar ju! Atwood måste jag verkligen snart prova att läsa. Och ännu en gång tipsar du om Julie Kagawa, nu måste jag ju läsa klart den där boken ju!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har haft en väldigt bra lässommar :) Tror inte du kommer ångra dig om du läser Atwood. Förstår inte hur du kunde lägga ifrån dig Kagawa från början?

   Radera
 12. Under the dome kvalificerar sig definitivt i spänningsklassen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst gör den det, en del av de andra var kanske lite mer fritt tolkade :)

   Radera
 13. Tackar för jerkan!
  Kram Cissi

  SvaraRadera
 14. Evanovichs serie om Stephanie Plum är jag väldigt nyfiken på och jag måste ta och bekanta mig med den snart. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker bara den blir bättre ju längre jag läser. Har läst sjätte delen nu och får tvinga mig att gå emellan med annat, eftersom jag är rädd för att jag ska förläsa mig och tröttna och det vore synd när jag gillar den så mycket :)

   Radera
 15. Stephanie Plum blir jag också glad av!

  SvaraRadera
 16. En hel del här jag inte läst, tack för tipsen :)

  SvaraRadera
 17. Får se till att läsa Tjänarinnans berättelse... Tack för tipset! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag absolut att du ska göra, en så väldigt bra bok!

   Radera
 18. Låter mer som böcker som skall läsas en mörk och ruggig höstkväll med svag belysning :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror på hur välutvecklad fantasi man har, ibland är solsken och fågelkvitter en fördel :)

   Radera
 19. Hej, har The name of the wind liggandes i bokhyllan och väntar. Nu blev jag lite mera sugen på att ta tag i den. Ska "bara" ta hand om boken jag håller på med just nu, tack för tipset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Började på del två i morse och har svårt att förstå att jag kunde bärga mig en hel månad... :)

   Radera
 20. Är grymt sugen på att läsa Under the dome. Armstrong är jag också nyfiken på efter att ha börjat på och gillat Women of the Otherworld serien

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget att tveka på, bara läs! Tänkte börja på Women of the Underworld under hösten, fick lite blodad tand :)

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)