tisdag 3 juni 2014

Ninas resa: fängslande livsöde

Ninas resa : en överlevnadsberättelse
Bild lånad från adlibris
Ninas resa: en överlevnadsberättelse av Lena Einhorn är en biografi om Ninas (Lenas mamma) upplevelser som polsk jude under andra världskriget. Man får följa Ninas berättelse om hennes liv från skolflicka i Lodz, till gettot i Warszawa, till gömd och papperslös och slutligen till livet efter kriget.

Omdöme: En fantastisk bok. Berätttelsen blandas med faktauppgifter och texter från rapporter, liksom kvalificerade gissningar om vad som hände de människor som försvinner ut från handlingen och det gör att omfattningen griper tag i en på ett helt annat sätt än Kertész Mannen utan öde som jag läste för ett par månader sedan.

Man förundras även i Ninas resa över hur människan kan acceptera de mest vidriga förhållanden så länge det finns ett svagt hopp kvar, och hur det hoppet göds av "normala" saker, som att  skolor hålls igång. Då finns ju ändå något att klamra sig fast vid. Även i Ninas resa slås jag över hur förslagna nazisterna var, hur de fick judarna själva att skicka sina egna till tågen, hur man kunde köpa svältande människor med några limpor och marmelad och hur man lugnades av att få en tvålbit... Det är den här genomarbetade psykologin som mer än något annat får mig att förstå att det inte bara var en galning i toppen, utan att han hade stöd av ganska många människor som var både intelligenta och vedervärdiga. Har du möjlighet så läs den här!

2 kommentarer:

  1. Har tänkt läsa den här boken länge. Blir jättesugen nu!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har något väldigt bra som väntar på dig :)

      Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)