söndag 29 juni 2014

Korkade vita män

Korkade vita män : och andra billiga svepskäl för tillståndet i nationen (pocket)
Bild lånad från bokus
Korkade vita män av Michael Moore skrevs efter att George W. Bush blivit "framröstad" till president första gången så den är inte helt aktuell, men innehållet gör en fortfarande arg. Där står bland annat om på vilka lömska sätt som Bush junior blev president, trots att han inte fick flest antal röster, det står dessutom en 47 punkter lång lista om mindre lyckade beslut han drev igenom under sina första månader (jag har skrivit några av dem här i en smakbit) och varför man kanske inte ska bli fullt lika upprörd som man tror över dem.
      Ett intressant kapitel handlar om varför rädslan för det ekonomiska läget späds på av de som har mest och hur otroligt lurade vi blir.
      Ett annat kapitel handlar om ras och varför vi borde vara mer rädda för vita än för svarta. Det tar upp kopplingar till slaveriet och där finns också käcka tips till dig beroende på vilken hudfärg du har. Här är ett råd till den svarta befolkningen: Att shoppa som svart: Om du vill undvika att förföljas av affärsinnehavare som misstänker att du tänker snatta eller rikta en pistol mot huvudet på dem medan du länsar kassaapparaten, är lösningen enkel: handla på postorder och via internet! 
      Senare finns också de tre saker som  behövs för att en kvinna ska kunna överleva utan män: Besök en spermabank eller adoptionsbyrå, skaffa en stege, älska dig själv. Det låter ganska lätt :)
      Miljö, skolpolitik och bibliotek är andra läsvärda ämnen, och kapitlet som gör mig allra mest upprörd (även om det är en jämn kamp) är det om rättsväsendet. Skillnaden på om du har råd att begå brott eller inte spelar stor roll för hur domslutet blir, även om brottet råkar vara att man medvetet släppt ut cancerframkallande ämnen och sedan gjort sitt bästa för att dölja det. Sällan jag är så glad över att inte vara amerikan (över huvud taget inget som jag brukar gå omkring och längta efter) som när jag läser den här boken.

Sammanfattning: En bok som är mycket läsvärd trots att den inte är helt aktuell. Svårt att läsa den utan att bli förbannad, men det behövs ibland. Moore skriver medvetet väldigt provocerande, men eftersom jag delar de flesta av hans åsikter så uppskattar jag det :)

4 kommentarer:

 1. Kommer håg att jag läste och blev upprörd när den kom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar om det finns någon som skulle kunna läsa den här och förbli oberörd? Rättskapitlet gick jag omkring och diskuterade i ganska många dar med alla möjliga personer...

   Radera
 2. Den läste min man och refererade för mig, jag minns att han och jag reagerade väldigt lika dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Reagerar gör man ju, men det känns lite nyttigt ibland att få tänka till lite extra.

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)