måndag 30 juni 2014

Tematrio: Usa

I veckans tematrio vill Lyran att vi tipsar om amerikanska böcker eftersom det snart är dags för dem att, med lätt aggressivt tonfall, skrika "USA, YEAH! LIBERTY! 'MURICA!" precis som de gör den fjärde juli varje år :) Förra året tipsade jag om tre böcker som handlade om livet där under lite olika tidsperioder, i år tänkte jag tipsa om tre böcker med fängslande miljöer.

Winter's Bone av Daniel Woodrell handlar om en Ree som bor i Ozark-bergen, vilket är bonnvischan i Arkansa, tillsammans med sin psykiskt störda mor och sina två småsyskon. Så en dag kommer polisen och säger att familjen kommer bli vräkt om inte pappan, som smitit från borgen, överlämnar sig. En dyster jakt börjar. Finns också som film med briljanta Jennifer Lawrence i huvudrollen.

Dewey the Small-Town Library Cat who Touched the World av Vicki Myron handlar en liten kattunge som en kall morgon hittas nedstoppad i bibliotekets återlämningslåda och som blir kvar där, om bibliotekarien som hittar honom och hennes liv och, anledningen till att den får vara med idag, de vidsträckta majsfälten i Iowa och en liten, ganska ynklig, stad där.

Fevre Dream av George R.R. Martin som handlar om vampyrer ombord en ångbåt, Fevre Dream, och dess skeppare som försöker komma underfund med vad det är för varelser han gett sig i lag med. Romanen utspelar sig mestadels på Mississippi och bifloderna och det finns en mycket intressant idé om vampyrers evolution i boken.

24 kommentarer:

 1. Jag har inte läst ngn av dessa men filmtrailern för Winter's bone ser i alla fall vagt bekant ut... Jag tror att jag läser ganska lite US-amerikanskt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läser desto mer, men inte så mycket från övriga världen är jag rädd...

   Radera
 2. Martins bok måste jag kolla upp!

  SvaraRadera
 3. En rolig och inspirerande trio! Jag såg Winter's bone på bio. En fantastisk film!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur?! Boken är inte sämre :)

   Radera
 4. Winter's Bone gjorde fysisk vondt å lese. Sterk bok - og sterk film!
  Må innrømme at jeg ikke har tenkt på at Martin har skrevet noe annet enn GOT bøkene - litt flaut
  Er boka med katten Dewey verdt å lese? Hva synes du om den boka?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker Dewey var mycket läsvärd, en del katt upplandat med den lilla stadens och dess omgivnings förändring - riktigt intressant!

   Radera
 5. Spännande. Tack för nya tips :)

  SvaraRadera
 6. Åh, Dewey låter ju jättefin! Tack för tipsen :-)

  SvaraRadera
 7. Dewey var verkligen mysig :) Bra blandning av skratt och tårar.

  SvaraRadera
 8. nya böcker för mej, jag har varit i USA July 4

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag med, kommer inte ihåg så mycket av det däremot :)

   Radera
 9. Intressanta böcker. Ettan vill jag läsa, har inte sett filmen, och tänker att det är bättre att ta boken! Tvåan borde ju vara som gjord för mig, crazy cat lady...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan rekommendera dem alla tre :) Räknar mig också som crazy cat lady, om man kan vara det utan katt (blir lite extra tragiskt på det sättet...).

   Radera
 10. Winter's bone är verkligen bra. Lyckades tyvärr missa filmen när den visades på SVT men den kommer väl igen. George R R Martin och vampyrer låter som en helt oemotståndlig kombination.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det jag gillar med Martins vampyrer är väl framför allt förklaringen till deras existens, det är inte ofta man får någon sådan :)

   Radera
 11. Winter's Bone har jag varit sugen på både som bok och som film.

  SvaraRadera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)