onsdag 25 juni 2014

Mãn: Kim Thúy

Man
Bild lånad från adlibris
Mãn av Kim Thúy är en svår bok att skriva om tycker jag. Den är liksom Thúys tidigare bok Ru uppbyggd av fragment och berättelser från olika personer, tider och platser, varje kapitel i snitt en och en halv sida, många av dem kopplat till råvaror eller maträtter. Boken rör sig från inbördeskrig i Vietnam, till båtflykting i Malaysia, invandrare i Kanada och besökare i Frankrike.

Mãn betyder "alla önskningar har gått i uppfyllelse" och handlar om en kvinna med samma namn som inte riktigt kommer sig för att be om mer än hon får, vilket bland annat är att bli bortgift med en man hon inte känner, flytt till ett främmande land och arbete i deras lilla restaurang. Så går dagarna och och fokuset är på kärleksfullt tillagad mat, de flesta maträtter med sin historia, många av dem från hennes och hennes tre mammors liv i Vietnam. En vän, Julie, övertalar henne att utvidga till matlagningskurser och kokböcker och genom det träffar hon, och faller för, en fransman. Men har hon rätt att önska mer än hon redan har?

Omdöme: Det är en skickligt hopvävd historia, alla fragmenten blir på något mirakulöst sätt en helhet och speciellt bitarna från Vietnam fängslar, förstår inte hur man på 155 sidor både kan få en historia som rör sig så långt bort i tid och rum och samtidigt få till en historielektion om Vietnam. Jag tycker inte att den är lika bra som Ru, jag stör mig lite på huvudpersonens passitivitet, att saker liksom bara händer henne, att hon så sällan väljer själv. Men fortfarande en väldigt bra bok.

2 kommentarer:

  1. Spennende! Jeg har sikkert skrevet mange kommentarer her om det allerede, men jeg liker at du leser og skriver om bøker jeg ellers aldri ville ha hørt om - og som virker interessante. Så kult!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltid kul att få tipsa om sådant man tycker om :)

      Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)