måndag 2 juni 2014

Tvillingarna Thornthwaites testamente: pusseldeckare för barn

Tvillingarna Thornthwaites testamente
Bild lånad från adlibris
Tvillingarna Thornthwaites testamente av Gareth P. Jones handlar om Ovid och Lorelli, ett föräldralöst tvillingpar som växt upp på en herrgård med sin butler, kockerska, trädgårdsmästare och sjuksköterska. Det har inte varit någon glad uppväxt för hushållet har haft sorg alltsedan deras mamma förgiftade deras pappa innan hon själv dog när de var ungefär ett år gamla. Det här betyder ett dunkelt upplyst hus, okryddad mat och frånvaro från datorer och tv-apparater. Stämningen förbättras inte av att tvillingarna så länge de kommer ihåg har försökt att ta livet av varandra med den ena mer snillrika planen än de andra. Nu när de fyller tretton sluter de ett avtal om att lämna varandra ifred, får dit en advokat (och hans snygge son) för att skriva om deras testamente, men dödstillbuden fortsätter, vem är det som bryter avtalet?

Omdöme: Det här är en ganska trevlig bok, med ett svårlöst mysterium. Man får små ledtrådar insprängda i texten, men de är inte jättetydliga. Jag hade den här som högläsningsbok för mina ettor, och det kommer jag inte att ha igen. Språket var fullt med ovanliga och svåra ord och lite gammaldags språkvändningar och intrigen var invecklad för sju-åringarna.


Det här löste vi med massor av samtal, oftast både före och efter ett kapitel, och svåra ord och begrepp bytte jag ibland ut. När upplösningen närmade sig ritade jag dessutom släkttavlor på white-boarden med pilar till de olika ställena där människorna rörde sig, rena Kurt Olsson :) Ledtrådarna i texten var så undflyende att jag oftast läste dem minst två gånger och sedan bjöd in till en diskussion om vad som menades med dem. Hur mordförsöken var tänkta att fungera fick också förklaras, de var ganska invecklade. Vi hade också en tabell på väggen där barnen efter varje mordförsök fick namnge sin huvudmisstänkte, hade vi någon detektiv i gruppen? Resultatet av allt det här blev att ungarna älskade boken! De tyckte att den var jättespännande, och efter mordförsöken satt en del och diskuterade fallet under lunchen, vem de trodde hade gjort det och varför de trodde det. Så: en trevlig men invecklad bok som kräver en hel del guidning om lyssnarna är unga och en bok jag inte kommer att ha som högläsningsbok i år ett igen. Kanske i trean...

4 kommentarer:

 1. Jeg har denne boka på min ønskeliste. Det er noe med omslaget jeg fristes av. Er det tegninger inni boka også?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inga teckningar alls inne i boken. Tycker boken är trevlig, men skulle nog rekommendera biblioteket i första hand, den är inte fantastisk.

   Radera
 2. Hej! Du lämnade din bloggadress på en post it i en bok som jag lånade på 300m2. Så jag tittar in här nu. Alltid kul med bokbloggar. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, denna skamlösa självreklam :) Kul att du hittade hit! Vad är det för bok vi har gemensamt och vad tyckte du om den? Kollade in din blogg med, fina foton från Göteborg du har :)

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)