onsdag 11 juni 2014

The Murder Stone/A Rule Against Murder: Louise Penny

A Rule Against Murder
Bild lånad från adlibris
The Murder Stone
Bild lånad från adlibris
The Murder Stone av Louise Penny är också utgiven under namnet A Rule Against Murder. Enligt en intervju med Penny så är det förlag i olika länder som försöker få en så tilltalande titel för sina läsare som möjligt. I Sverige kan man få tag på bägge. Jag tycker väl inte att  någon av titlarna är jättebra, en mördarsten(?) respektive något som låter som en klubbregel för mellanstadiet, däremot anspelar båda på handlingen.

Boken handlar om Armand Gamache som är på semester med sin fru på Manoir Bellechasse, ett flott ställe i de kanadensiska skogarna. De lär känna, och förundras över, den stora familj Finney som också semestrar där. Det är den gamla matriarken med sina vuxna barn och deras respektive och nålsticken haglar emellan dem. Så dör en av dem och eftersom Gamache redan är på plats så kopplas han in och får därmed del av nålsticken (ibland mer i form av knivhugg). Förutom att behöva ta reda på vem mördaren är, behöver han också klura ut hur
mordet egentligen var möjligt...

Three Pines, den lilla idylliska byn med sina stora original som hittills varit spelplats för böckerna får tyvärr bara vara med i förbifarten, men det finns nya människor att lära känna i Manoir Bellechasse.

Omdöme: En bra bok av Penny igen, älskar kylan mellan medlemmarna i Finneyfamiljen. Så mycket gammalt groll som egentligen inte hade behövts alls. Och vilka fastlåsta roller av varandra som de har, spelar ingen roll vad som hänt de senaste 30 åren, bilden förblir densamma. Och man måste älska "råden" barnen fick av sin pappa. Så mycket tolkningar på så banala saker :) Mariana Finney, mamma till tio-åriga Bean, måste vara en av de värsta mammorna jag läst om när hon utnyttjar sitt barn för att ge igen på sin egen mamma... Inget tänka på barnens bästa där inte.

Gamache är sitt vanliga behärskade älskvärda sig och när hans närmaste man kommer på plats så blir allt lite roligare, som konversationen när Beauvoir bara svarar med bifakta :) Kan dock tycka att mordet var väl invecklat, både arrangerandet av det liksom motivet. Och jag saknar Three Pines. Det är överkomligt. Saknar också en följd av de dramatiska händelserna i förra boken, tycker att de borde ha lämnat några spår. Det är värre. Fick däremot en bit av Gamaches förflutna serverat, den gillade jag. Intressant att läsa om är också fördomarna som finns mellan fransk-kanadensarna och engelsk-kanadensarna, motsättningar där som jag aldrig har tänkt på finns.

4 kommentarer:

 1. Jag har inte läst någonting av Penny, men blir nu riktigt sugen på den första boken i den här serien. Du råkar inte komma ihåg vad den heter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du kommer tycka lika mycket om dem som jag :) Still Life, Mörkt motiv på svenska, är först ut, vill du läsa inlägget jag skrev om den finns det här: http://mshisingen.blogspot.com/2014/05/still-life-louise-penny.html

   Radera
 2. Åhh, jag kommer nog oxå att sakna Three Pines, jag vill flytta dit! Och starta en bokhandel... Sen tyckte jag att mordet i bok två var lite väl invecklat, så det har jag ju retat mig på förr, men i övrigt gillar jag de böcker jag hittills läst, så jag kommer att läsa den här med!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar hur det skulle gå med en konkurrerande bokhandel i den lilla byn... Hur och varför morden begås är väl egentligen inte anledningen till att jag läser böckerna, jag läser mest för myset :)

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)