tisdag 2 juni 2015

Tisdagsutmaning: ungdomligt

Så tänkte för första gången vara med på Kulturkollos tisdagsutmaning. Idag handlar det om ungdomsböcker som jag ju läser min beskärda del av så det passar ju ovanligt bra :) Just kategoriseringen ungdomsbok är en av mina "pet peeves", tycker det är så synd att man begränsar bra böcker till en viss ålder, vet att det finns en del personer som tar indelningarna på allvar och bara räknar bort dem automatiskt. Jag tänker att jag ofta lätt kan känna igen mig i ungdomar eftersom jag varit där även om det är förskräckande längesen (vilket också är lite skönt).

Fråga 1: Vilken ungdomsbok skulle stå överst på din egen lista över ungdomsböcker?

Fråga 2: Vilken bok skriven för unga tycker du alla vuxna ska läsa? Varför?

Jag tar samma böcker som i fråga ett, ligger de i topp fem så gör de ju det av en anledning tänker jag...
 • Låt vargarna komma - om att lämnas ensam kvar när någon dör och syskonrelationer där åtminstone jag kände igen mig
 • Hungerspelen - spännande med härligt trulig huvudperson och fantasieggande värlsbygge. Dessutom så är det allmänbildande - den nämns ju alltsom oftast.
 • Jellicoe Road - uppbyggd som ett pussel där bit fogas till bit och när man får hela bilden så vill man genast läsa om den för att i lugn och ro få beundra hur bitarna passats samman. 
 • Sju minuter över midnatt - om hur illa vuxenvärlden kan svika genom att välmenat försöka undvika att prata om problemen som finns.
 • Cinder - en klassisk saga (Askungen) omgjord till futuristisk sci-fi. Satt och mös varenda gång jag gjorde kopplingar till sagan, samtidigt som så mycket gjorts om och dragits längre att det var ett äventyr att läsa den.

Fråga 3: Vilken bok för vuxna tycker du passar riktigt bra för ungdomar? Varför?
 • Ninas resa av Lena Einhorn - berättelsen om hennes mormor som när hon var tonåring levde i Warzsawas getto och var en av få överlevande. En berättelse som ger viss förståelse för alla dessa siffror som representerar människoöden.
 • Torka aldrig tårar utan handskar - både gripande om människor man kommer att tycka om och ett tidsdokument om en tid som ligger så nära, men som ändå var så fördomsfull. Bevis för hur fort saker och ting kan ändra sig.
 • Ru - poetiska fragment berättar tillsammans historien om en ung vietnamesisk båtflykting. Kort, men underbart välskriven.

4 kommentarer:

 1. Sju minuter över midnatt blev jag jättesugen på. Tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt bra bok, sån där som man vill att fler upptäcker :)

   Radera
 2. Känns bra då att Låt vargarna komma, Cinder och Jellicoe road redan har flyttat in hos mig. Hungerspelen har jag redan läst. Så då återstår det att kolla upp Sju minuter över midnatt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jepp, inte mycket annat att göra :) Och vilka guldkorn du redan har, blir nästan lite avundsjuk trots att jag redan läst dem...

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)