måndag 8 juni 2015

Tematrio: Svensk nutid

Det var ett svårt tema i Lyrans tematrio den här veckan tycker jag, att lyfta fram tre böcker som skildrar Sverige av idag. Det är inte den typen av böcker jag läser mest av. Men till slut så beslöt jag mig för de här:
 1. Saker min son behöver veta om världen av Fredrik Backman. En kåserisamling i form av brev till hans ofödde son om bland mycket annat fotboll, religion, mödravård och flygplatsbagageutlämning.
 2. Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Det kanske inte är delen med häxor och familiärer som är det som säger mest, men de sinsemellan mycket olika tonårstjejerna med sina respektive problem och glädjeämnen i en bruksort på dekis.
 3. Orka torka av Lotta Sjöberg. En fotobok från en facebokkgrupp (Family living - rekommenderas) där bilder från normalt hemliv dukas upp, och det är bilder långt ifrån heminredningsmagasinen. Vill man någonsin känna sig tillräckligt bra trots alldeles för många lata dagar är det där man skall titta.

16 kommentarer:

 1. Tre böcker jag inte läst - men Cirkeln väntar faktiskt i bokhyllan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har du något gott som väntar :)

   Radera
 2. jag håller med om Cirkeln. tonåringarna och deras relationer var riktigt bra. fotoboken har jag hört talas om. skönt med något som inte ser ut som i heminredningsmagasinen som inte har mycket med mänskligt liv att göra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och ännu bättre när vardagsbilderna har samma typ av texter :D

   Radera
 3. Backmans bok verkar rolig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rolig och söt i en god blandning :)

   Radera
 4. Det där är den av Backmans böcker som jag tänker kan vara riktigt bra. Romanerna gillar jag inte alls, men hans blogg har ju varit rolig, särskilt för ett par år sedan innan den grabbade till sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den påminner om hans böcker tycker jag, rolig och söt i en mix...

   Radera
 5. Orka torka fick vara med hos mig också :-) Cirkeln skulle jag kanske ta och läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är bra, speciellt skildringarna av vanligt svenskt tonårsliv, den magiska delen är inte dålig, men jag kan tycka att den görs bättre i andra böcker.

   Radera
 6. Cirkeln verkar spännande. :)

  SvaraRadera
 7. Orka torka är en bok jag skulle vilja läsa! Cirkeln är en fantastisk bok, sista delen väntar på att läst här!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar Cirkeln, men inte riktigt lika mycket som många andra verkar det som :)

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)