onsdag 24 juni 2015

Pottungen: Anna Laestadius Larsson

Pottungen
Bild lånad från adlibris
I Pottungen får man fortsätt att följa kvinnorna Johanna, Hedvig Charlotta och Sophie von Fersén som man lärde känna i Barnbruden. Det är slutet av 1700-talet och Gustav III har just skjutits vilket betyder att Hedvig Charlottas man, hertig Karl, just fått makten. För henne återstår mest att se på när han fattar det ena dummare beslutet efter det andra och det är inte en roll hon trivs med.

Johanna sliter hårt för att försörja sig och sonen utan att behöva ta till prostitution. En man uppvaktar henne, men hon tvekar, både för att han kommer från en annan klass och för att hon är rädd för att ge upp sitt oberoende. Sophie slutligen har hittat en ny kärlek, men bevakas svartsjukt av Hedvig Charlotta.

Omdöme: Jag tycker om boken. Det är en intressant tidsskildring med livliga skildringar av smuts, löss, klassamhälle och roddarmadamer, men det som gör allra mest intryck är ändå hur utlämnade kvinnorna är till sina mäns nycker och beslut. Det är också en intressant tid för feminismen som startar lite smått bland de mer välbärgade.

Jag tycker personbeskrivningarna är bra, de känns som riktiga människor vilket nog bidrar till att jag blir så himla irriterad på ett par av dem, då främst Hedvig Charlotta som inte unnar Sophie att leva sitt eget liv och Johannas beundrare som helt plötsligt förväntar sig mycket mer av henne än vad som utlovats.

4 kommentarer:

 1. Denna hoppas jag hinna med ganska snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag du borde prioritera :) Den är bra.

   Radera
 2. Står på tur här hemma också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha en trevlig läsning! Och förbered dig på att reta dig upp dig lite emellanåt :)

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)