söndag 6 november 2016

Bästa: dystopin!

The Handmaid's Tale (häftad)
Bild lånad från bokus
Lyran har kommit på en ny utmaning, att varje vecka utse en litterär bästa utifrån ett givet ämne. Den här första veckan är ämnet dystopier. Och det är så svårt! Dystopier är bland det jag gillar att läsa allra mest (tillsammans med urban fantasy) och det finns så många som är bra och så får jag bara välja en!?!

Den som dök upp snabbast när jag såg ämnet var Margret Atwoods eminenta Tjänarinnans berättelse. Jag gillar den för att den känns så väldigt möjlig. Det är ingen stor katastrof som vilar i bakgrunden, bara en politik som stramas åt allt mer tills ett fruktansvärt förtryckande samhälle bildats.

Men det finns ju plats kvar i inlägget o.O

Dags för några honorable mentions (^o^)
 • The Hunger Games (Suzanne Collins) - Kantig och mycket sårbar hjältinna i totalitär regim kämpar för livet i tv-sänd bestraffningslek. En bok som fått ett otal efterföljare, men ingen som ger lika härligt läsflyt eller är lika bra, eller?
 • Slated (Teri Terry) - Ett sätt att få bukt med ungdomskriminalitet är att "torka rent" alla minnen en person har för att sedan sända dem till en ny familj. Trilogi där första boken är bäst.
 • Silotrilogin (Hugh Howey) - Den kvarvarande mänskligheten lever i en underjordisk silo, straffet för att prata för mycket om livet innan/utanför är att skickas ut dit vilket är en säker död. Andra delen är min favorit, där växlar perspektivet mellan nu och då så att man får se hur världen blev som den blev.
 • The Age of Miracles (Karen Thompson Walker) - Jordens rotation saktar in och allt påverkas - dagslängd, temperaturer, växter, djur och människor. Ung kvinna berättar om hur hennes elva-åriga jag upplevde året när allt hände.
 • Station Eleven (Emily St John Mandel) - Dödlig influensa dödar en majoritet av mänskligheten och ett decennium senare får man följa ett litet kringresande teatersällskap runt deras lilla hörn av världen där olika små stadsstater bildats. Personerna knyts dessutom ihop med ett intressant före.
 • Tredje principen (Anna Jakobsson Lund) - En totalitär storstat styr och man får följa medlemmar i en motståndsgrupp med oanade förmågor.
 • Sveket (Ursula Poznanski) - Mänskligheten lever i stora sfärer efter "den långa natten" och utanför finns de "primitiva". En bok där de man kan lita på inte alltid är självklara.
 • Den nya människan (Boel Bermann) - Efter några år där inte ett enda barn fötts på jorden blir folk med barn igen. Men inte är de nya barnen som de gamla?
 • Stjärnklart (Lars Wilderäng) - Trilogi där jag tycker att första boken är outstanding! All elektronik börjar plötsligt falla sönder, och med den samhället. Kaos utbreder sig i kampen för överlevnad.
Vill du läsa mer om någon titel så tryck på den så dyker inlägget upp.

22 kommentarer:

 1. Jag funderade länge på om jag skulle ta Tjänarinnans berättelse, den är väldigt bra. Av de andra du nämner har jag bara läst Hungerspelen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Två av mina absoluta favoriter, du har valt bra :)

   Radera
 2. Svar
  1. Det är bara en!


   Och så några få nominerade...
   :)

   Radera
 3. Det här var precis vad jag behövde. Vill ha något nytt att läsa och gärna dystopier eftersom jag gillat mycket av det jag läst innan. Tur att en har dig att förlita sig på :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! Behöver du fler så hör bara av dig, tog inte med alla...

   Radera
  2. Tack!
   Jag börjar med Slated. Tror den här listan kan räcka rätt långt även om jag läst flera av dem.

   Radera
 4. Har bara läsa en enda bok av Atwood. En del av de andra du nämner är jag sugen på att läsa. Wilderängs trilogi har jag faktiskt lagt i varukorgen på Adlibris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wilderäng får en att vilja lägga upp lager med konserver och batterier. Bara så du vet vad du ger dig in på :)

   Radera
 5. The Handmaids Tale står på tur här i hyllan :) den ser jag fram emot!
  Tack för många bra tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där gör den ju ingen nytta. Läs! Den är fantastisk!

   Radera
 6. Älskade MaddAddam-trilogin och har länge tänk läsa The Handmaids Tail. Nu har jag fått ytterligare en rad bra tips. Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Började på MaddAddamtrilogin förra månaden. So far so good :)

   Radera
 7. Nu känner jag mig gravt obildad. Har inte läst en enda av dessa. Margaret Atwoods bok står i bokhyllan, jag trodde inte den var så mycket att ha så jag har inte ens öppnat den. Hur orkar du läsa så jobbiga böcker? Går du inte omkring och tänker att domedagen kommer? Jag tror jag skulle bli väldigt påverkad av att läsa så många svarta framtidsvisioner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite har du nog rätt, tror det här är min version av skräck (som jag aktar mig noga för), men jag tror också att de fungerar som varnande exempel, ofta får man ju viss insyn i samtiden när man läser, och det finns vissa scenarion som jag absolut inte vill ska bli sanna. Är väl därför som Atwood blev den bästa, sätt Trump eller liknande till makten några år så är det bara att hålla tummarna för att vi inte kommer dit... Age for Miracle levde jag förresten med länge, scenariot där har Walker utarbetat med hjälp av naturvetare.

   Och ta och öppna Atwoods bok för sjutton!

   Radera
 8. Margaret Atwood vill jag gärna läsa så snart det är möjligt. Wilderängs serie har jag börjat på, läst första boken men sedan tappade jag bort den. Detta måste nog åtgärdas så fort det bara går.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att Wilderängs etta slår fortsättningen med hästlängder, men har sett andra som bedömmer dem tvärtom. Bara att läsa och uppleva dem själv antar jag :)

   Radera
 9. Ja visst var det svårt att bara välja en! Fick många bra tips här, förstår att man har mycket oläst kvar inom genren. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tur att man kan fuska lite då... Så glad att det är en stor genre!

   Radera
 10. Åh tack för alla bra tips! Nice med en sån lista. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har lite lätt frälsningsdrag när det gäller dystopier är jag rädd, vill så gärna att fler ska dela min fascination :)

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)