onsdag 2 november 2016

The Coldest Girl in Coldtown: Holly Black

The Coldest Girl in Coldtown (häftad)
Bild lånad från bokus,
finns också adlibris
The Coldest Girl in Coldtown startar med att sjuttonåriga Tana vaknar upp i ett badkar dagen efter ett party och utanför badrummet så upptäcker hon att de andra gästerna fallit offer för en vampyrattack och ligger döda i drivor. Hon och hennes ex Aidan är de enda överlevande, men Aidan är biten och "cold", d.v.s. hans förvandling till vampyr har börjat, det enda som behövs är att han dricker människoblod, något han kommer att bli allt mer sugen på när tiden går. Där finns också en fängslad vampyr, Gavriel. Tana tar beslutet att de alla tre bör ta sig till en coldtown, ett slags karantän där vampyrer och smittade lever.

Tankar: Okej läsning, men jag sänkte betyget efter en tid - den har bleknat fort. Det är lätt läsning, men bitvis ganska rörigt, och slutet är oändligt mycket mer händelserikt än majoriteten av boken som var lite långdragen.

Jag gillar idén med coldtowns och inkubationstid, men har lite problem med de ganska anonyma karaktärerna och de sociala medierna. Aidan visar sig vara ett charmigt svin och jag har svårt att förstå varför Tana offrar så mycket för att underlätta hans övergång. Ännu svårare har jag med insta-loven mellan Tana och Gavriel. Det är inte mycket de hunnit se av varandra innan de litar förfärande mycket på varandra. Gavriels förflutna tyckte jag var lite omständligt, medan jag tyckte historien med Tana och hennes mamma var bättre, även om tillbakablickarna ibland kändes malplacerade.

Att bloggar och livestreamar är viktiga är väl okej, en blinkning till idag, men efter en tio år med vampyrer ute i rampljuset hade man väl kunnat tänka sig att fascinationen för att sitta hemma och titta på deras fester skulle förlora en del av sin tjusning. Har också svårt att förstå hur den glamorösa bilden får stå oemotsagd med tanke på hur myndigheterna försöker avskräcka folk från att romantisera vampyrtillståndet. Lite äkta reportage från livet i en coldtown hade inte skadat. Så... okej bok, men inte riktigt för mig.

4 kommentarer:

 1. Jag tyckte väldigt mycket om den här när jag läste den, och för mig har den inte bleknat. Men det är kul hur olika det kan vara :) Jag tror att det som gjorde att jag gillade den så mycket är att det är en hel del blinkningar till Anne Rice.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har bara läst en Rice, den gillade jag inte alls, alldeles för filosofisk för mig så där har vi kanske förklaringen till att vi tycker så olika :)

   Radera
 2. Har varit nyfiken på denna från och till. Men nja, tror inte den är för mig. ^^;

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns ju andra som gillar den, men är du sugen på vampyrer hade jag hellre rekommenderat Julie Kagawas The Immortal Rules.

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)