måndag 7 november 2016

The Angry Tide: Winston Graham

Angry Tide (e-bok)
Bild lånad från bokus,
finns också på adlibris
The Angry Tide är den sjunde delen i Poldarks familjesaga. Ross delar sin tid mellan hemmet och parlamentet där han nu är medlem och Demelza lämnas med barnen i Cornwall. Där finns också resten av vännerna, doktor Dwight med sin Caroline och Demelzas bröder Drake och Sam.

Det är Drake och Sam som jag fastnar mest för i boken, som arbetarklass har de helt andra förutsättningar än resten av karaktärerna trots hjälpen de får av Demelza och genom dem får man bland annat se väckelserörelsen växa. De har båda sina kärleksbekymmer och trots att det går år kan de inte släppa sin första kärlek. Och det här kan man läsa om att gifta sig med en flicka som egentligen inte vill, men "som är för ung för att veta sitt eget bästa" (Ossie är mannen som Drakes käraste tvingades gifta sig med):

Ossie had been confident enough of his own male charms to be sure that her awakening would rouse in her a quiet adoration. Of course it didn't much matter if it did not, for carnal desire and pleasure were male charasteristics and the female was sufficiently gratified by the attention she recieved without further reward.

Tankar: Mycket trevlig serie, med många karaktärer man tycker om och andra man avskyr och det blir ibland lite såpa över hur svartvitt de skildras. Jag gillar hur omvärlden som kriget i Frankrike, tidens läkarvård och upplopp bland arbetarklassen vävs in i handlingen så att det inte bara blir det lilla familjelivet som skildras, men ibland känns böckerna för långa, med skeendet för detaljerat beskrivet. Inget som hindrade mig från att läsa och underhållas dock för mellan det lite småsega så var det ofta desto mer dramatiskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)