måndag 9 november 2015

Tredje principen: Anna Jakobsson Lund

Tredje principen
Bild lånad från adlibris,
finns även på bokus
Tredje Principen utspelar sig i en dystopisk framtid som blivit verklighet efter att omfattande krig och en epidemi gjort att jordens befolkning minskat drastiskt. Det finns en styrande klass som styr en stor del av (hela?) världen och man kan inte längre läsa gamla texter eftersom det finns ett nytt världsomspännande språk. Människor delas in i klasser redan som trettonåringar efter ett kombinerat begåvnings- och fysiskt test, ju högre klass man sätts i ju högre lön och förmåner medan den lägsta klassen inte ens får skaffa barn.

Det finns en motståndsrörelse som vill förändra en del saker, men jag är lite oklar på just vad deras agenda är. I alla fall så åker en tjej från motståndsrörelsen fast när hon gör inbrott på ett labb. Andra medlemmar i motståndsrörelsen skickas dit för att ta ut henne innan hon försvinner till arbetslägren.

Tankar: Det är en stor värld och det är kul när de så småningom kommer till det som brukade vara Danmark och Sverige och man känner igen en del saker som bron, tivolit och Stockholm. De som åker på räddningsmissionen är kvinnans bror som är skeptisk till motståndsrörelsen och ett par tjejer, Ava och Leymah, med ovanliga förmågor i form av att kunna påverka andra människors tankar. Jag gillar skildringen av hur svårt det kan vara att besitta sådana förmågor. Karaktärerna har alla sina bakgrunder som inte helt förklaras, men det är lite skönt att inte allt avslöjas med en gång, och jag gillar hur de funderar på sina liv, det finns många saker som satt sina spår.

Det är spännande med flera tillfällen där det är alldeles för liten marginal för att vara bekvämt när man läser och så småningom börjar man också förstå att det där laboratoriet där man bröt sig in har arbetat fram något väldigt otäckt. Jag gillar hur man byggt upp världen med massiva kontroller och inopererade identitetschip. Det enda som inte verkar helt logiskt är när de stöter på samer i ett reservat som lever ungefär som de gör nu - jag tycker att om man slagit ihop alla länder och bytt ut språk och bokstäver till något helt nytt så borde man väl kunna fått in samerna i samma system? Två böcker kvar i serien, ser fram emot dem.

2 kommentarer:

  1. Jag tipsar min familj om den!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul, men varför inte läsa den själv? Den är inte dum alls!

      Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)