onsdag 18 november 2015

The Orchard of Lost Souls: Nadifa Mohamed

Orchard of Lost Souls
Bild lånad från adlibris,
finns också på bokus
och på svenska
I The Orchard of Lost Souls får man följa tre kvinnor i Somalia i slutet av 80-talet precis när inbördeskriget börjar bryta ut. De tre kvinnorna är Deqo, en föräldralös tio-åring som vuxit upp i ett flyktingläger, änkan Kawsar som aldrig slutat att sörja sin döda dotter och soldaten Filsan som är uppvuxen med militärkuppens propaganda och övertygad anhängare av densamma. Under firandet av 21:a oktober börjar deras historier flätas samman.

Tankar: Det är en brutal historia man får ta del av, desto mer eftersom det inte frossas i otäcka detaljer, men de finns med i förbifarten och känns väldigt trovärdiga. Man får se olika miljöer, från flyktingläger och diken, prostituerades hus och "vanliga" människor, militärkvarter och även en snabb glimt hos de riktigt välbärgade. Boken ger en bakgrund till klanstriderna i Somalia som nämndes så ofta på nyheterna när jag växte upp vilket jag lärde mig en hel del av.

Min favoritperson att följa är Deqo som är en överlevare med empatin kvar. Kawsars berättelse tycker jag om i början, men efter att hon blivit sängliggande så tappar hennes historia, naturligt nog, rejält med fart och det går ganska segt med läsningen en period. Flisan är inte lätt att tycka om, sakerna hon ställer till med är inte roliga att läsa om även om man så småningom får viss förståelse för henne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)