tisdag 10 november 2015

A Judgement in Stone: Ruth Rendell

A Judgement in Stone
Bild lånad från adlibris, finns
även på bokus och på svenska
A Judgement in Stone handlar om Eunice Parchment som får plats som hushållerska hos familjen Cloverdale och efter nio månader i tjänsten dödar hon dem av den något udda anledningen att hon varken kan läsa eller skriva. Det kan verka som att jag spoilrar här, men den här informationen får man redan i baksidestexten. Sedan får man i boken läsa om hela förloppet som leder fram till katastrofen och lite om vad som händer efteråt.

Tankar: En spännande bok trots att man hela tiden vet vad som kommer att hända. Något som gör det än mer spännande och ganska frustrerande är att Rendell ofta påpekar att om hen hade gjort det här istället så hade den inte behövt dö...

Karaktärerna är alla speciella individer, nästan alla med mindre tilltalande personlighetsdrag. Eunice själv är sorgligt empatistörd och svår att tycka om både för mig som läsare och för familjen hon arbetar i. Man får en bakgrund till hur hennes liv har varit och jag kan tycka synd om henne, men inte tillräckligt för att tycka om henne.

Jag gillar hur motivet bakom morden är något så ovanligt som att man inte kan läsa och skriva och hur man kan gå till sådana längder för att dölja det man skäms över.

2 kommentarer:

  1. Jag är inte helt igenom förtjust i hennes böcker...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det här var min första, tyckte den var bra. Läste den för Kulturkollos facebooksbokcirkel och det var ingen dum bok att diskutera :)

      Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)