lördag 14 november 2015

Vad vi pratar om när i pratar om Anne Frank: Nathan Englander

Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank
Bild lånad från adlibris,
finns även på bokus
Vad vi pratar om när i pratar om Anne Frank är en novellsamling av Nathan Englander där ja drogs till den härliga titeln, det brukar inte bli så många noveller för mig i vanliga fall. Alla novellerna har det gemensamt att de handlar om judar på ett eller annat sätt - liberala, chassider, amerikanska, israeliska, skuldtyngda, besvikna, överlevare, unga och väldigt gamla. Det enda som saknades var väl en novell där folk mådde bra...

Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank är första novellen i boken (ett kort utdrag finns i den här smakbiten) och den är tillsammans med Systerkullarna de två noveller som jag tycker är bra. Och då menar jag bra som i intressant, mer än att jag njuter av läsningen. Jag hade inte haft något emot att få en fortsättning på framför allt den första, Systerkullarna avslutades bra om än med ett slut som gjorde mig upprörd för den unga kvinnan.

Sedan följer fem noveller som inte lyckas beröra mig alls, men där jag hela tiden håller tummarna för att nästa är bättre (förbannelsen med novellsamlingar, att man lever på hoppet?), men det infrias inte förrän den allra sista, en kort en som heter Gratis frukt till unga änkor (och som egentligen inte alls handlar om gratis frukt till unga änkor). Så bitvis bra, men inte tillräckligt för att känna ett sug efter fler englanderböcker blir sammanfattningen.

4 kommentarer:

 1. Vad trist! Jag är lite sugen på att läsa mer av honom. De enda noveller jag inte riktigt gillade var Peep Show och Vad jag vet om släkten på min mors sida. De upplevde jag som ganska röriga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tur att man får tycka olika :) De som du "inte riktigt gillade" avskydde jag...

   Radera
 2. Den här boken fick jag tag i för en tia härom veckan. Har dock inte läst något ur den ännu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas verkligen att du tycker bättre om den...

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)