Bild lånad från bokus |
Det blev två utdrag för jag kunde inte bestämma mig... Först ett om hjärtat:
I en av de största studier som finns av lågfettkost, The Women's Health Initiative Randomized Controlled Dietary Modification Trial, fann forskarna att bland de kvinnor som tidigare haft problem med kärlsjukdom, dog fler om de rekommenderades att äta mindre fett. I gruppen som åt mer fett och mindre kolhydrater, klarade sig fler. Skillnaden var liten, men statistiskt säkerställd.
Sedan ett utdrag om demens som gjorde mig lite chockad:
Dessutom är hjärnan inflammerad vid alzheimer. Precis som vid åderförkalkning verkar ett pendlande blodsocker och höga insulinnivåer spela en roll för denna inflammation. Studier visar att hela 70-80 procent av alla alzheimerpatienter har problem med blodsockerregleringen. Metabolt syndrom och diabetes ökar också risken för demens, och när väl demensen får grepp i hjärnan leder detta till ett aggressivare förlopp. En studie på den äldre befolkningen i stadsdelen Kungsholmen i Stockholm visar att personer med dålig blodsockerreglering snabbare uvecklar demens. Tiden mellan en lindrig påverkan på hjärnan till fullt utvecklad demens var i median bara 1.8 år hos personer med pre-diabetes och diabetes. För övriga tog det cirka 5 år.
Fler, och förhoppningsvis muntrare, smakbitar hittar du den här veckan på bloggen Betraktninger där du också kan lägga in din egen :)
Ja det var en skrämma slaget på oss smakebit, fy då. Man får hoppas man har en någorlunda bra kosthållning.
SvaraRaderaHar just lagt om min...
RaderaTack för smakbiten!
SvaraRaderaVarsego :)
RaderaIntressant. Tack för smakebiten!
SvaraRaderaVarsego :)
RaderaTack för smakbiten!
SvaraRaderaVarsego :)
RaderaTack för smakbiten och hoppas du får en bra dag!
SvaraRaderaTack detsamma!
RaderaHar hört om den där... borde säkert läsa den, men är inte beredd att ta itu med mitt chokladberoende än :/
SvaraRaderaNackdelen med sådana här böcker :) Man mår säkert bättre i det långa loppet, men kan vara lite surt ibland...
RaderaTack för smakbiten!
SvaraRaderaVarsego :)
RaderaTack för smakbiten. Ett intressant område som fortfarande är omdiskuterat och värt att ägna uppmärksamhet kring.
SvaraRaderaMan skulle definitivt önska några fler riktigt bra genomförda, stora kostundersökningar, men vem skulle tjäna pengar på det?
RaderaJag tycker det är lite tråkigt att trots att all forskning pekar på att kolhydrater (ämnen uppbyggda av sockermolekyler) inte är bra för oss så ändras ändå inte kostråden. Folk i affärerna köper ändå lättprodukter samtidigt som de plockar på sig ris, pasta och en påse chips till fredagsmyset. Det borde vara dags för nya rekommendationer som inte gör oss fetare och sjukare utan faktiskt får oss att äta bättre.
SvaraRaderaAmen sister! Det verkar ju som att alla nyare forskningar pekar åt samma håll. Blir ganska sur på livsmedelsverket som cementerat in sig i uppfattningen att fett är farligt när man vet (eller borde veta) att den tesen inte kan bevisas.
RaderaUff, det er skummel lesning. Spesielt fordi jeg har dårlig blodsukkerregulering. Jeg prøver å spise riktig, men jeg ser at når det er mye som skjer og måltidene blir gjort unna i en fart så reagerer blodsukkeret.
SvaraRaderaØnsker deg en fin søndag!
Det är en väldigt motiverande bok, kanske kan hjälpa? Har ändrat hela min kosthållning senaste veckan...
RaderaUsch, det där var nästan lite skrämselpropaganda. Jag tycker det är svårt att förhålla sig till sådana här påståenden. Jag vill gärna veta mer om undersökningarna etc. innan jag kan känna mig övertygad.
SvaraRaderaDet känns väldigt väl underbyggt när man läser hela boken, den slutas dessutom med en massiv referenslista.
RaderaTack för en intressant smakbit som får en att tänka lite. Ha en fortsatt trevlig söndag.
SvaraRaderaJepp, har tänkt ganska mycket på det här senaste...
RaderaTack detsamma :)
Intressant men obehaglig läsning. Törs jag ta en chokladbit nu ? ;)
SvaraRaderaDet är ju frågan det :) Är du som mig, stillasittande och rund, så räcker det gott och väl med en. Tränar du så ser det bättre ut...
RaderaDet var en intressant smakbit och lite läskig. Jag har lite problem med blodsockerregleringen ibland och det där får ju en att tänka till lite....
SvaraRaderaHar fått mig att tänka ganska mycket. Tror det är nyttigt...
RaderaTakk. Dette var en litt ekkel, men interessant smakebit.:)
SvaraRaderaEn mycket intressant bok :)
RaderaDet känns som om jag borde läsa den här boken..
SvaraRaderaTror att det finns väldigt många som borde läsa den här boken. Allra helst hade jag väl sett de som bestämmer över kostråd och skolmat och liknande som läsare...
Radera