torsdag 16 oktober 2014

Drakriddare: Jo Salmson

Tam tiggarpojken
Del 1, bild från adlibris
Tams svåra prov
Del 2, bild från adlibris
Serien Drakriddare av Jo Salmson har jag som läsläxa för mer än halva klassen, en år två, just nu (tack Skolbibliotekscentralen). Den handlar om den föräldralöse tiggarpojken Tam som är fascinerad av stadens vackra drakar och står och tittar på dem varje kväll. En kväll så griper en av drakarna tag i honom och flyger med honom till kungens drakstall där han inte alls är välkommen. Alla vet ju att det bara är de adliga som blir drakdrängar och så småningom drakriddare. Ingen fattig, smutsig tiggarpojke ska komma och försöka ta deras plats. Men draken som tog honom har bestämt sig, hon vill ha Tam. Det här är början på en historia om vänskap och lojalitet och om svek och utanförskap.

Omdöme: De här böckerna är jätteuppskattade av dem som läser dem! En del av dem kommer halvt desperata på tisdagsmorgnarna och säger att de måste ha nästa bok nu :) Mängden läxa varierar från en hel bok på en vecka till en bok på fyra veckor (det blir ungefär tre kapitel varje vecka).

Berättelsen har mycket man kan känna igen sig i, som ensamhet och kompisar, som är värt att diskutera även om bokens verklighet är helt annorlunda än vår. Texten har en del svåra ord som adelsmän och värdshusvärd, men sammanhanget gör att det oftast går att förstå dem, dessutom är layouten luftig, det blir inga massiva textsidor. Illustrationerna är fantastiskt fina, lite mangainspirerade, och vi har haft många diskussioner om känslor och händelser utifrån dem. Att det finns en karta över staden på pärmens insida, ett sådant klassiskt fantasyattribut, tilltalar många av eleverna.
Jakten på Tam
Del 3, bild från adlibris
Tam i drakarnas stad
Del 4, bild från adlibris
Tam och drakupproret
Del 5, bild från adlibris
Tam och nydraken
Del 6, bild från adlibris

4 kommentarer:

 1. Jättefina. Ett tips jag tar till mig av :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! Tror dina barn/elever(?) kommer att uppskatta det :)

   Radera
 2. Min Äldsta älskade de där! De andra två verkar ha noll intresse för all slags fantasy. Bortbytta på BB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller trollungar. Är det inte så bortbytingar brukar vara? Hmmm, du ska kanske kolla upp det där...

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)