måndag 13 oktober 2014

Froi of the Exiles: Melina Marchetta

Froi of the Exiles
Bild lånad från adlibris
Froi of the Exiles av Melina Marchetta är hennes andra del i trilogin om Lumatere. Froi introducerades i första boken som en av många flyktingar från Lumatere. Inte för att han själv kommer ihåg något från sin barndom, men de andra ser typiska drag från hemlandet. Han har försörjt sig som tjuv och när nu landet Lumatere håller på att byggas upp efter att den tio-årige förbannelsen brutits så tränas han av kungsvakten till soldat/lönnmördare och skickas till landet Charyn för att mörda kungen som man tror hade något att göra med katastrofen. För att lyckas med det måste han hålla sig väl med prinsessan, en flicka med multipla personligheter.

Omdöme: Riktigt bra fantasy. Charyn drabbades av en förbannelse arton år tidigare och som en följd av det behandlas deras prinsessa som avelsdjur. Man blir förbannad när man läser, både över hennes öde och över kungens hora (hennes mamma) som såldes som slav till kungen när hon var tretton och sedan dess knappt kommit utanför palatsets väggar. Alla ser sig som bättre än de här två, trots att de själva inte har kunnat styra något av allt det som hänt dem.

Mycket i historien handlar om sådant som hände karaktärerna för länge sen, men det blir aldrig tråkigt att läsa, man vill få reda på vad som ligger bakom. Det är en historia med mycket svek och många förstörda relationer och in i det hela slängs Froi som mer än något annat vill ha bekräftelse och en plats och familj där han hör hemma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)