torsdag 15 december 2016

NY Times "By the Book" tag

Hittade en trevlig tag hos Bam tycker och är inte sämre än att jag kan göra den jag med :) Vill du med haka på så vore det trevligt.

1. What book is on your nightstand right now? Bad feminist av Roxane Gay - för att vara en bok av begränsat omfång så har den tagit alldeles för lång tid att läsa, är fortfarande inte klar, den blir enbart läst under pendlingen för den lockar inte tillräckligt mycket när jag är hemma :(

2. What was the last truly great book that you read? Luften är fri av Sara Lövestam - den tredje boken om detektiven/papperslösa flyktingen Kouplan. En bok som ger artiklarna om de som gömmer sig undan utvisning ansikte och som får hjärtat att blöda.

3. If you could meet any writer - dead or alive - who would it be? And what would you want to know? Senast jag svarade på en sådan här fråga skrev jag George R. R. Martin för att jag vill veta hur A Song of Ice and Fire (A Game of Thrones) slutar, men jag vill ju ännu hellre att han ska skriva klart så jag ska inte störa den här gången utan väljer istället Stieg Larsson. Jag skulle vilja veta hur hans planer för Lisbet Salander och Mikael Blomqvist såg ut och vad han tycker om David Lagercrantz försök att ta över.

4. What books might we be surprised to find on your bookshelves? Jag har en bok, Born to Run, som ska handla om hur man kommer igång med löpträning/joggning. Den är jag förvånad över själv...

5. How do you organize your personal library? Försöker jämka alla möjliga faktorer: serier ihop för det mesta, ungefär samma storlek på böckerna i varje hyllplan, efter färg där det går och faktaböcker står mestadels i en egen hylla. Men ingen regel utan en massa undantag.

6. What book have you always meant to read and haven't gotten around to yet? Anything you feel embarressed never to have read? Dostojevski har jag väl i flera år tänkt läsa något av, nu har den tanken i princip självdött, men det är inget jag skäms över. Är väl lite värre att jag aldrig har läst Anne Franks dagbok. Skäms är väl inte helt rätt ord, men det är en bok som jag tycker att jag borde läsa.

7. Disappointing, overrated, just not good: what book did you feel you were supposed to like but didn't? Do you remember the last book you put down without finishing? Finns ett otal jag blivit besviken på. Senast var det väl Emma Clines The Girls som inte alls var kompatibel med mig. Sista jag inte avslutade var den avslutande delen, United as One, av Pittacus Lores serie som startade med I am Number Four. Blev så trött när jag såg omfånget att jag bara läste första och sista kapitlet för att få en bild av hur serien slutade.

8. What kind of stories are you drawn to? Any you clear of? Dras till dystopier och urban fantasy för alla åldrar. Försöker undvika för filosofiska böcker (eller högtravande som jag kategoriserar dem för mig själv) och böcker om andlighet, new age, självhjälp...

9. If you could require the president to read one book, what would it be? Tar vi Stefan Löfven så tycker jag han ska läsa Sara Lövestams böcker om papperslösa flyktingen Kouplan, första boken heter Sanning med modifikation. Det kan behövas mer omtanke och empati i svensk politik. Tar vi istället Usa.s kommande Dump Trump så Isabella Lövins Tyst hav om hur havet påverkas av människors handlande eller Mark Lynas Oväder: nyheter från en allt varmare värld. Tror de vore väldigt nyttiga för honom om han bara kunde ta till sig innehållet.

10. What do you plan to read next? Har en biblioteksbok väntande - The Hypnotist's Love Story av Liane Moriarty. Ser fram emot att äntligen bli klar med Bad Feminist så att jag kan få börja med något helt annat.

2 kommentarer:

  1. Du dras till dystopier. Du har kanske läst Dmitrij Gluchovskijs Metro 2033. Rysk framtidsvision. Jag tycker det är spännande att han har skapat ett forum på nätet där författare inbjudits att skriva fortsättningen, och att flera har gjort det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Läst och tyckt om både den och 2034 :) Har sett att det finns andra böcker i hans universum, men har inte kommit mig för att läsa dem ännu. Håller med om att det är en kul idé!

      Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)