tisdag 28 februari 2017

Déjà Dead: Kathy Reichs

 (häftad)
Bild lånad från bokus,
finns också adlibris
Déjà Dead är den första boken om rättsläkaren Temperence Brennan (jepp, förlaga till tv-serien Bones) som arbetar i Montreal. Ett lik landar på hennes bord som för tankarna till ett tidigare fall. Det är inget som polisen som har hand om fallet vill höra så Temperence börjar undersöka överallt där det kan finnas minsta anledning och snart är mördaren medveten om hennes intresse.

Tankar: En okej bok, men lite långdragen emellanåt. Reichs vet vad hon skriver om vilket tyvärr märks väl mycket ibland när förklaringar om olika typer av sågar eller åldersbestämning av skelett sträcker sig över flera sidor.

Fallet är invecklat och snårigt, med en del villospår och det fungerar alldeles utmärkt, men jag har lite problem med huvudpersonen som så ofta rusar efter sin intuition in i mer eller mindre farliga situationer utan att lära sig det minsta av det till nästa gång. De övriga karaktärerna är ytterst skissartade och jag får inget rejält grepp om någon av dem. Jag tror att jag kommer att läsa nästa del också, jag hoppas att den vinner på att inte behöva bygga upp hela bakgrundshistorien.

måndag 27 februari 2017

Det stora äventyret: Teater Jaguar

Var och besökte Teater Jaguar med mina ettor och såg Det stora äventyret. Jag såg ett litet smakprov av den i höstas och hade sett fram emot den, men blev väl bara halvnöjd. Det var fantastiska skådespelare som verkade kunna förmedla det mesta, från beduiner som red kamel och var hängande tvätt, till otäck hydra och scenlösningarna var fiffiga, men historien kändes lite skral.

Det började riktigt bra med en liten jaguarunge som ska berätta om sitt stora äventyr: när hon kom vilse och skulle korsa en öken, ett hav och en skog och även stötte på en hydra. Men berättelsen kom inte så långt, plötsligt så representerar medskådespelarna istället hennes fantasi, hennes goda och mindre goda idéer, och historien lämnas åt sitt öde och det känns lite otydligt (barnen hade svårt att redogöra för vad det var som hände när vi kom tillbaka till skolan). Det är prat om hur man övervinner något och stjärnbilder, men jaguarens möte med hydran försvinner.

Det är fortfarande ruggigt välspelat och med en del vuxenskämt som jag uppskattade, men... jag vill ju gärna ha starka historier både i böcker och på scen, men här blev det inte så. Trots allt så hade jag gärna sett mer, för det var fortfarande en trevlig upplevelse, men nu varade det i en halvtimma och det kändes sådär när man lägger nästan en hel dag på att ta sig fram och tillbaka till teatern med allt vad det innebär av matsäck och bussbyten.

söndag 26 februari 2017

Smakebit: Heartless

 (inbunden)
Bild lånad från bokus,
finns också adlibris
och snart på svenska
Söndag och en ny smakbit :) Den kommer från Marissa Meyers (författaren till alldeles utmärkta Cinder-serien) bok Heartless som utspelar sig i Underlandet (alltså som i Lewis Carrols Alice i...) och den handlar om Catherine vars mamma försöker få få henne bortgift med Hjärter Kung

Utdraget är en beskrivning av Catherines "bästa vän" som jag valde för att den var så härligt osmickrande:

     Margaret had the great hardship of being unbearably unattractive. Not the homely-caterpillar-waiting-to-turn-into-a-beautiful-butterfly sort of  unattractive, but the sort of unattractive that gave those around her a sense of hopelessness. She had a sharp chin, tiny eyes spaced too close together and overshadowed by an overhanging brow, and broad, inelegant shoulders that were made more prominent by her ill-fitting clothes. If it weren't for the gowns she wore, Margaret would have been frequently mistaken for a boy.
     An unattractive one.

Fler smakbitar serveras hos Mari. Ha en trevlig söndag!

lördag 25 februari 2017

Female of the Species: Mindy McGinnis

 (inbunden)
Bild lånad från bokus,
finns också adlibris
Female of the Species handlar om Alex Craft som inte direkt syns, men alla vet ändå vem hon är - systern till tjejen som hittades mördad i skogen. Alex har inte anpassat sig efter de oskrivna regler som finns (visa mycket hud, fnissa åt killarna, låtsas vara dummare än hon är) och hon är också tveksam, minst sagt, till att hålla sin våldsamhet under kontroll. För det finns väl tillfällen när det är fullt berättigat att leva ut den?

Under sista året på high school får hon oväntat två kompisar som båda fascineras av henne, en fascination som blandas med respekt, särskilt när hon river sönder en potentiell våldtäktsmans ansikte. Berättarperspektivet växlar mellan de tre.

Tankar: Riktigt bra bok om en väldigt trasig tjej, precis hur mycket klarnar efter hand, och ändå skulle jag vilja utnämna henne till förebild för tjejer världen över. Det är inget skitsnack med henne. Gillar hur man får se henne från flera olika berättare och hur bilden av hennes barndom och hemliv gör berättelsen tyngre. Avslutningen är bra, ganska oväntat, men hade önskat att boken slutade något tidigare, blev väl präktigt de allra sista sidorna.

torsdag 23 februari 2017

Scrappy Little Nobody: Anna Kendrick

 (inbunden)
Bild lånad från bokus,
finns också adlibris
Scrappy Little Nobody är små självbiografiska betraktelser av Anna Kendrick. Det är mestadels riktigt roliga berättelser och, förvånansvärt ofta, tillfällen att känna igen sig i, särskilt de delar som handlar om förhållanden. Boken handlar om hennes liv från liten till vuxen, med en del film, teater och galahistorier insprängda.

Den är befriande fri från långdragen lovsång av andra skådisar, den som fick mest beröm, tror jag, var en räpa (som var okänd för mig innan och som jag redan glömt namnet på) som halvt skrämde slag på Anna medan hon var med i en teateruppsättning som barn och där berömmet känns som det satts dit för att mildra kritiken.

Jag lyssnade på den här som ljudbok uppläst av Kendrick själv. Hon är högljudd och ibland nästan bräker hon fram texten, tänk er riktigt amerikansk engelska, men det stör inte på något sätt boken. Jag tror sällan jag sett så glad ut under mina handlingsrundor som när jag hade den här i öronen.

onsdag 22 februari 2017

Fantastic Beasts and Where to Find Them: J.K. Rowling

 (inbunden)
Bild lånad från bokus,
finns också på adlibris
Fantastic Beasts and Where to Find Them var först en förvirrande bekantskap. Jag såg filmen strax före jag plockade upp den här och det var två vitt skilda saker. Filmen handlar om Newt Scamanders upplevelser i New York medan boken är faunan som Newt Scamander skrev om magiska djur - alltså en uppslagsbok. Just exemplaret som läses upp (jag lyssnade på den som ljudbok) tillhörde Harry Potter när han gick på Hogwarts och är komplett med lite kludd från honom och Ron i marginalerna, vilket lästes upp väldigt torrt av uppläsaren.

Jag tror inte att lyssna på den här som ljudbok var det bästa alternativet, åtminstone inte när det är den enda boken man har med sig, utan tror att den hade vunnit på att avnjutas med en eller ett par arter i taget. Nu kändes det ganska torrt att lyssna på art efter art som beskrivs med kännetecken, magisk klassificering och vad varelsen gör. Efter ett par timmar (det är en kort bok) så har det presenterats så många arter att jag inte kunde hålla isär dem.

Den har fortfarande sina poänger dock, framför allt gillar jag fotnoterna där trollkarlars möten med varelserna beskrivs. Till exempel när en trollkarl försökte bevisa att man inte alls blev galen av att lyssna på fwoopers när de sjunger vilket misslyckades eftersom han framförde bevisen endast iförd en tupé, som till råga på allt visade sig vara en död grävling :)

tisdag 21 februari 2017

The Christmas Surprise: Jenny Colgan

 (häftad)
Bild lånad från bokus,
finns också på adlibris
The Christmas Surprise är tredje delen om Rosie och Stephen upptäckte jag när jag började läsa, kände inte till dem tidigare, men vad gör man inte när det är juletider? Det hela underlättades av att Colgan inledde med en "det här behöver du veta innan du börjar läsa"-sammanfattning, något som jag önskar hade varit standard i bokserier även om jag inte riktigt vet hur mycket klokare jag egentligen blev, men tänk vilken hjälp ifall man hade läst de tidigare böckerna fast haft ett långt uppehåll.

Boken inleds med att Rosie upptäcker att hon är gravid, något som strax följs av missfall och realisationen att en ytterligare graviditet är ytterst osannolik. Bearbetningen består bland annat av en tripp till Afrika, till byn där Stephen tidigare arbetat.

Tankar: Lite småtrevlig, men också en mycket förutsägbar och lättförgänglig historia. Jag hade svårt att känna med karaktärerna, läsningen blev väldigt distanserad och jag undrar om en del av det beror på att jag började så långt in i serien? Boken skildrar en pittoresk engelsk liten by, komplett med några byoriginal, där alla känner alla och alla problem så småningom löser sig på bästa sätt, lite som en genomsnittlig romcom. Inte riktigt för mig, men har hört så mycket gott om Colgan att hon kanske får ett försök till ändå, men inte i den här serien.

måndag 20 februari 2017

The Radleys: Matt Haig

 (e-bok)
Bild lånad från bokus,
finns också adlibris
Familjen Radley lever ett alldeles normalt förortsliv, i en alldeles normal villa, med alldeles normala arbeten. De två tonåringarna i familjen är dock onormalt sjuka - soleksem, sömnsvårigheter, blodbrist och allmän trötthet är en del av deras vardag. När dottern bestämmer sig för att bli vegan i ett försök att få djur att tycka bättre om henne gör hennes kropp dock uppror och när en kille inte accepterar ett nej slutar det med att hon lämnar hans blodiga lik efter sig.

Det visar sig att föräldrarna glömt att berätta en liten detalj om sina liv för barnen, den om att de är avstående vampyrer. När farbror Will kallas in för att hjälpa till att reda ut röran blir allt värre, för Will är av typen som står och skrattar åt eldsvådor och han tar ingen hänsyn till annat än sina egna behov.

Tankar: Gillar den här! Det finns oväntade vändningar och lösningar och den är härligt brittisk i sin humor. Det är en bok som fokuserar lika mycket på föräldrarna som på ungdomarna och jag gillar särskilt att läsa om de vuxnas kamp för att behålla förståndet på ett jobb man för länge sen fått nog av. Vad gör man inte för sina barn?

söndag 19 februari 2017

Smakebit: Tio över ett

 (kartonnage)
Bild lånad från bokus,
finns också på adlibris
Sista dagen på sportlovet - tiden går alldeles för fort, hade gärna haft en vecka (eller ett år) till. Har ju inte sportat alls på lovet, men däremot läst en himla massa. Ann-Helén Laestadius Tio över ett läste jag ut i natt, var för svårt att släcka medan jag fortfarande hade sidor kvar. Den är väl värd sitt augustpris :)

Boken handlar om Maja som bor i Kiruna, i ett av husen som ska rivas så man kan fortsätta att bryta malm. Varje natt ställer hon klockan för att vara beredd att rädda familjen om nattens sprängningar skulle göra att gruvan rasar.

01.14
Jag vill att den ska bli tjugo över ett. Väntan är värst. Jag mår mer och mer illa för varje minut. Jag kurar ihop mig under täcket och munnen känns torr. Kanske jag borde dra på mig jeansen ändå? Vara redo. Jag lämnar den varma sängen och tassar över till fåtöljen. Tar på mig jeansen och sitter där och väntar.

Fler smakbitar hittar man hos Mari. Ha en trevlig söndag.

lördag 18 februari 2017

Den tredje rösten: Cilla & Rolf Börjlind

 (pocket)
Bild lånad från bokus
finns också på adlibris
Den tredje rösten är den andra delen i serien som handlar om Olivia Rönnäng, numera nybakad, men ovillig polis och Tom Stilton, före detta polis, numera hemlös. Det finns ett par olika trådar i boken. En gammal vän till Abbas hittas död i Marseille och han och Tom åker dit för att undersöka saken samtidigt som en granne till Olivias mamma begår självmord och Olivia tar hans dotter under sina vingar. Men det är kanske inte självmord, och mordet i Marseille får så småningom återverkningar i Stockholm. Till det läggs ett vanskött äldreboende i händerna på riskkapitalister.

Tankar: En kompetent skriven och händelserik bok och persongalleriet är lätt att tycka om, men jag tycker att den känns märkligt lättförglömlig. Det hinner inte gå många dagar innan händelserna nästan bleknat bort och det som återstår är ett, mja, men det var en trevlig bok? Var den inte det?

fredag 17 februari 2017

Bokbloggsjerka: Att läsa en bra bok...

En annorlunda uppgift från Annika den här gången, vi ska "bara" avsluta en meningen Att läsa en bra bok är som att... Det ser förvillande lätt ut, men vad jag vill att det ska bli rätt, det här betyder ju något för mig :) Nåja, jag kör med:

Att läsa en bra bok är som att hitta ingången till Narnia.
Relaterad bild

Helgfrågan: bokrea

Det handlar om bokrean i veckans helgfråga. Mia undrar om vi har några bokreatips och var vi handlar någonstans. Jag köper ju inte så mycket böcker, men har förbeställt två böcker från bokus i år, om de är bra eller inte är ju svårt att säga innan jag läst dem, men de verkar lovande. Det är Jan Stenmarks Skratta åt räkor, jag brukar gilla hans ganska absurda alster, och i samma kategori såg jag Svarta sagor av Iztok Sitar som ska vara en serieroman om livet i Slovenien. Med mitt nu uttalade långtidsprojekt att läsa mig jorden runt så känns den som ett fynd för ynka 35 kronor.

En bok jag däremot kan rekommendera med gott samvete är den som jag utnämnde till januari månads bästa: En annan gryning av Camilla Sten, som finns på pocket för 25 spänn, inbunden 59, också det på bokus.

 (häftad)  (häftad)  (pocket)

När rean väl sätter igång kommer jag väl dessutom att botanisera lite i fysiska butiker, men är inte säker på att det blir fler, föredrar egentligen biblioteket så att jag kan lämna tillbaka böckerna när jag har läst dem.

torsdag 16 februari 2017

Böcker jorden runt

Efter att ha tittat på Sara Pepparkakas FN-utmaning i flera år har jag till slut bestämt mig för att göra en egen :) Har skapat en flik där jag skriver ner en titel/land och långsamt men säkert (mitt blygsamma mål är fyra nya länder i år) hoppas jag kunna utöka antalet även om jag inte räknar med att någonsin kunna fylla listan (det finns länder i den som jag inte visste existerade, än mindre vet jag var de finns). Just nu så är det många fler olästa än lästa och det lär väl förbli så i ganska många år framöver. Har jag skrivit om boken länkar jag till inlägget. Hittills har jag läst böcker från 50 av 198 länder.

AfghanistanFlyga drake av Khaled Hosseini
Albanien
Algeriet
Andorra
Angola
Antigua och Barbuda
Argentina
Armenien
AustralienJellicoe Road av Melina Marchetta
Azerbajdzjan

Bahamas
Bahrain
Bangladesh
Barbados
Belgien
Belize
Benin
Bhutan
Bolivia
Bosnien Hercegovina
Botswana
BrasilienAlkemisten av Paulo Cohelo
Brunei
Bulgarien
Burkina Faso
Burundi

Centralafrikanska Republiken
ChileInés min själs älskade av Isabel Allende
Colombia
Costa Rica
Cypern

DanmarkKronprinsessan av Hanne-Vibeke Holst
Djibouti
Dominica
Dominikanska Republiken

Ecuador
EgyptenYacoubians hus av Alaa al-Aswany
Ekvatorialguinea
El Salvador
Elfenbenskusten
EritreaFarväl Eritrea av Samuel Brhane
Estland
Etiopien

Fijiöarna
Filippinerna
FinlandAsfaltsänglar av Johanna Holmström
FrankrikeTillsammans är man mindre ensam av Anna Gavalda
Förenade Arabemiraten

Gabon
Gambia
Georgien
GhanaFörändringar, en kärlekshistoria av Ama Ata Aidoo
GreklandDe sju timmarna i paradiset av Theodor Kallifatides
Grenada
Guatemala
Guinea
Guinea-Bissau
Guyana

Haiti
Honduras

IndienLast Man in Tower av Aravind Adiga
Indonesien
IrakRegnet luktar inte här av Duraid Al-Khamisi
IranPersepolis av Marjane Satrapi
IrlandEn oväntad semester av Marian Keyes
IslandDet tredje tecknet av Yrsa Sigurdadóttir
IsraelPå flykt av Uri Orlev
ItalienMy Brilliant Friend av Elena Ferrante

Jamaica
JapanNorwegian Wood av Haruki Murakami
Jemen
Jordanien

Kambodja
Kamerun
KanadaCity of the Lost av Kelley Armstrong
Kap Verde
Kazakstan
Kenya
KinaEn röd hjältinnas död av Qiu Xiaolong
Kirgizistan
Kiribati
Komorerna
Kongo-Kinhasa
Kongo-Brazzaville
Kosovo
Kroatien
Kuba
Kuwait

Laos
Lesotho
Lettland
Libanon
Liberia
Libyen
Liechtenstein
Litauen
Luxemburg

Madagaskar
Makedonien
Malawi
MalaysiaRismodern av Rani Manicka
Maldiverna
Mali
Malta
Marocko: Fånge i öknen av Malika Oufkir
Marshallöarna
Mauretanien
Mauritius
MexikoEn bön för de stulna av Jennifer Clement
Mikronesien
Mocambique
Moldavien
Monaco
Mongoliet
Montenegro
Myanmar

Namibia
Nauro
NederländernaAnne Franks dagbok av Anne Frank
Nepal
Nicaragua
Niger
NigeriaAlla borde vara feminister av Chimamanda Ngozi Adichie
Nordkorea: Nordkorea - Nio år på flykt från helvetet av Eunsun Kim
NorgeBlind gudinna av Anne Holt
Nya ZeelandSynligt lärande för lärare av John Hattie

Oman

PalestinaMorgon i Jenin av Susan Abulhawa
PakistanJag är Malala av Malala Yousafzai
Palau
Panama
Papua Nya Guinea
Paraguay
Peru
PolenQuo Vadis av Henryk Sienkiewicz
PortugalBlindheten av José Saramago

Qatar

Rumänien
Rwanda
RysslandMetro 2033 av Dmitrij Gluchovskij

Saint Kitts och Nevis
Saint Lucia
Saint Vincent och Grenadinerna
Salomonöarna
Samoa
San Marino
São Tomé och Príncipe
Saudiarabien: Flickorna från Riyadh av Rajaa Alsanea
SchweizDen vita massajen av Corinne Hofmann
Senegal
Serbien
Seychellerna
Sierra Leone
Singapore
Slovakien
Slovenien
SomaliaThe Orchard of Lost Souls av Nadifa Mohamed
SpanienVindens skugga av Carlos Ruiz Zafon
Sri Lanka
StorbritannienAlice och flugan av James Rice
Sudan
Surinam
SverigeVad gör man inte av Maja Hjertzell
Swaziland
SydafrikaTsotsi av Athol Fugard
SydkoreaHönan som drömde om att flyga av Sun-Mi Hwang
Sydsudan
Syrien

Tadzjikistan
Taiwan
TanzaniaBränd jord av Elieshi Lema
Tchad
Thailand
TjeckienDen tappre soldaten Svejk av Jaroslav Hasek
Togo
Tonga
Trinidad och Tobago
Tunisien
TurkietThe Bastard of Istanbul av Elif Shafak
Turkmenistan
Tuvalu
TysklandParfymen av Patrick Süskind

Uganda
Ukraina
UngernMannen utan öde av Imre Kertész
UsaBlind Decent av Nevada Barr
Uruguay
Uzbekistan

Vanuatu
Vatikanstaten
Venezuela
VietnamRu av Kim Thúy
Vitryssland
Västsahara

Zambia
Zimbabwe

ÖsterrikeSveket av Ursula Poznanski
Östtimor

onsdag 15 februari 2017

Hjärna, gener & jävlar anamma: Torkel Klingberg

 (inbunden)
Bild lånad från bokus,
finns även på adlibris
Hjärna, gener & jävlar anamma - hur barn lär är en väldigt intressant bok skriven av hjärnforskaren Klingberg. Den handlar om hur barn lär sig, arbetsminnet och hur viktigt det är med ihärdighet. Klingberg skriver lättförståeligt med många exempel från forskningsstudier och hänvisar både till sin egen och andras forskning. Han skriver även en del om hur hjärnan utvecklas och hur gener kan påverka sådana saker som motivation - det räcker inte med att bara tycka att något är roligt.

Han och hans forskargrupp har utvecklat appen Vektor för barn 6-8 år. Det är ett träningsprogram för matematik och arbetsminne, för det har visat sig att om man tränar bägge simultant så blir effekten desto större. Det var en artikel om appen som gjorde att jag fick upp ögonen för boken, och boken gjorde mig i sin tur fast besluten att låta mina elever (årskurs 1) arbeta med Vektor. Hittills är det inte ett beslut jag ångrat.

Bland sakerna jag fastnade för i boken:
Det verkar finnas en medfödd biologisk tendens att ordna tal efter en tallinje, något som de använder i appen. Där blir varje tal representerat på fyra sätt: med siffra, antal enheter, längd  och position på tallinjen.

Matteuseffekten (åt den som har ska vara givet) var ett annat intressant ämne, det vill säga att den som redan har lätt för ett ämne är den som förbättras mest genom träning, upp till 3 gånger så mycket, vilket är en hel del. För att få en likadan kunskapsutveckling skulle de som har svårt för ett ämne behöva mer än dubbelt så mycket tid som de som har lätt för det, något som är väldigt svårt att ordna i praktiken med den fasta timplan vi har. Matteuseffekten slår igenom också på fritiden. En undersökning visade att skillnaden mellan hur mycket femteklassare läste hemma sträckte sig mellan 50 000 ord (motsvarar ungefär en bok om 200 sidor) till 4 700 000 ord/ år. Undersökningen gjordes i slutet av 80-talet och siffrorna skulle troligen bli lägre nu.

Att arbetsminnet är viktigt är väl ingen nyhet, men jag tyckte det var superintressant att läsa om att man genom att träna det kunde förbättra koncentrationsförmågan även hos barn med ADHD eller de som har koncentrationssvårigheter på grund av att de är för tidigt födda.

Forskning om motivation och ihärdighet avslutade boken. Att yttre belöningar kan motverka motivation och personligt intresse är något som fastlagts i många studier, liksom att betyg inte förbättrar saken (för svaga elever snarare tvärtom), däremot kan muntlig feedback ge resultat. Kan man dessutom hitta ett större syfte för det man gör blir resultatet ännu bättre, liksom om man har en förståelse för att hjärnan är formbar - bara för att något är svårt nu betyder det inte att man alltid behöver vara dålig på ämnet. Hur ihärdig man är har visat sig ge stor korrelans till hur bra det går för en, och Klingberg skriver om den forskning som finns, men också att det är ett ämne som man behöver ta reda på mer om, särskilt hur man kan öka ihärdighet hos personer där det inte kommer naturligt.

Over Sea, Under Stone: Susan Cooper

 (inbunden)
Bild lånad från bokus,
finns också adlibris
och översatt till svenska
Over Sea, Under Stone är första delen i serien The Dark is Rising, en serie som jag läste när jag var liten och när jag såg att Cassandra läste om den blev jag också sugen. Det visade sig att jag nästan inte kom ihåg något alls, det var inte förrän i slutet som jag kände igen det jag läste.

Boken handlar om tre syskon som besöker sin gammelfarbror Merry och när de undersöker huset han bor i hittar de ett uråldrigt dokument med en karta som verkar visa en förvrängd version av kustremsan där huset ligger. De börjar undersöka saken och pratar med folk och det dröjer inte länge förrän nya bekantskaper söker deras sällskap och huset får inbrott. Merry förstår vad som är i görningen och börjar berätta om en uråldrig kamp mellan gott och ont och ett förlorat föremål som dokumenten verkar peka mot...

Tankar: Ingen dum bok, men jag fastnar aldrig helt, vilket ju kan bero på att jag inte längre tillhör målgruppen. Bitvis spännande, ofta klurig och människor visade sig ha dolda sidor vilket alla är bra ingredienser, men den känns också lite daterad. Jag har ett vagt minne av att serien blev bättre längre fram, men tror jag nöjer mig med nostalgi för den här gången - blev ju lite snopet när jag ändå inte kände igen det.

tisdag 14 februari 2017

Vasadrottningen: Karin Tegenborg Falkdalen

 (inbunden)
Bild lånad från bokus,
finns också adlibris
Vasadrottningen handlar om Katarina Stenbock som blev Gustav Vasas tredje drottning när hon var sjutton år gammal, tillika styvmor till hans nio barn och åtta år senare blev änkedrottning. Det är en turbulent tid som följer när sönerna intrigerar om makten och Katarina är en av få som alla (utom hertig Karl) verkar lita på vilket ger en historia full med medlande dem emellan.

Boken ger en intressant inblick i högadligt kvinnoliv på 1500-talet, åtminstone Katarina hade mycket mer inflytande än vad jag var beredd på. Hon verkar ha varit en stridbar person, även om det uttrycks i artigt formulerade brev och följs av diplomatiska tillbakadragande för att senare ihärdigt försöka igen. Sönerna är ett kapitel för sig, tycker Erik XIV är särskilt intressant att läsa om, vad gör man när man har fått en ytterst instabil kung på tronen... Välskriven och lärorik bok, även om den inte håller en fängslad i ett järngrepp, lite för torr och korrekt för det, men det gör samtidigt att jag tror på vad jag läser.

måndag 13 februari 2017

Stars Above: Marissa Meyer

 (inbunden)
Bild lånad från bokus
finns också adlibris
Stars Above är en novellsamling som ingår i cinderverse och genom novellerna får man lite mer bakgrund till karaktärer och händelser i The Lunar Chronicle. Novellerna är överlag bra och det är roligt att få återknyta kontakten med Cinder, Cress, Jacin och Wolf med flera igen, men de är långt ifrån väsentliga, det mesta i dem framkommer i romanerna om än med färre detaljer.

Undantaget är The Little Android som visserligen också den utspelar sig i cinderverse, men där huvudkaraktärerna är helt nya. Den handlar om en android som är nyfiknare än de flesta andra androider och som fått en crusch på en ingenjör på varvet där de båda arbetar. När ingenjören ramlar ner i en oljetanker räddar androiden honom från att drunkna, men androidens skal skadas. Den byter till sig ett nytt, men på det nya fungerar inte röstlådan. Lilla sjöjungfrun någon? Helt underbar läsning :)

söndag 12 februari 2017

Smakebit: Little Beach Street Bakery

 (häftad)
Bild lånad från bokus,
finns också adlibris
och översatt till svenska
     En härlig söndag! Inte på grund av vädret eller så, men en middag hägrar hos mina föräldrar och sedan väntar en veckas sportlov (när jag inte kommer att sporta alls) och det ska bli så skönt 😄
     Smakbiten kommer idag från Little Beach Street Bakery av Jenny Colgan. En klassisk feel-good roman, även om den börjar med en konkurs:

     Polly had worked her fingers to the bone. She had never stopped pitching, closing, discounting; doing anything to get her sales up for her talented other half. Chris, on the other hand, had withdrawn completely, blaming the world for not wanting his wonderful artwork and hand-crafted lettering. He had become sullen and uncommunicative, which Polly had tried to counter by maintaining a positive attitude. It had been pretty tough to keep that up.
     Although Polly would never, ever, admit it, barely to herself, the fact that the day had finally come - long after she had implored him to wind up the buisness and find a job elsewhere, and he had accused her of disloyalty and plotting against him - was something of a relief.

Fler smakbitar finns hos Mari. Ha en trevlig söndag!

lördag 11 februari 2017

Here's Looking at You: Mhairi McFarlane

 (häftad)
Bild lånad från bokus,
finns också på adlibris
och översatt till svenska
Here's Looking at You är en bok om livet i London för de som är 30+, om yta och om vad som betyder något och om att ta tag i gamla monster. Den handlar om Anna som var gruvligt mobbad under hela sin skoltid, något som satt spår i hennes självbild. När boken börjar är hon några år över 30, har fått sitt drömjobb (historieprofessor) och går på ena internetdejten efter den andra, men de leder ingenvart. Så dimper en inbjudan till en klassåterträff ner...

Tankar: Mycket trevlig läsning, skriven med en stor dos humor! I grunden är det mycket av en askungesaga och det är förutsägbart, men jag tycker inte att det gör något när det skrivs så bra som här. Det finns också många kopplingar till Stolthet och fördom, något som inte gör boken sämre. Fnissade en hel del under läsningen och vid ett par tillfällen rann tårar dessutom, inte dumt.

Två små smakprov:
     A sagging banner above the bar announced a school reunion: 16 YEARS SINCE WE WERE 16!!!!!! Oh dear, multiple exclamation marks. Like having someone with ADD shaking maracas in your face.

och
     No wonder so few people went to the theatre. He had half a mind to call the Arts Council and complain. 
     The worst of it was that by arranging the tickets , he somehow felt entirely responsible for the content. As if he shouted hey guys get a load of this!

fredag 10 februari 2017

Bästa: konserten!

Bästa konsertminnet vill Lyran att vi utnämner den här helgen. Det är egentligen inte min grej, jag har svårt för när folk knuffar mig i ryggen, eller jag får ett huvud i vägen eller paniken som kommer när det blir för trångt och instängt, men jag har några favoriter ändå.

Absolut bästa spelningen jag har varit på var på Way Out West-festivalen 2008 med ett band jag inte hade lyssnat på så mycket innan, men de slet något enormt för att få igång publiken den där soliga dan, och lyckades, så de får förstaplatsen trots att de inte egentligen är ett favoritband, men upplevelsen var fantastisk. Det var N.E.R.D.

En annan spelning som var suverän (trots att jag fick en klaustrofobiattack i trängseln) var Sator, ett av mina favoritband. Jag hittade inget klipp från spelningen jag var på, men ett från ungefär samma tidsperiod i tidigt 1990-tal.

Slutligen får det bli ett klipp från spelningen i Globen 1991 med Gun's 'n' Roses. De var min besatthet under senare delen av högstadiet/gymnasiet och det var en känslosam upplevelse att få se dem live. Har aldrig dyrkat ett band så varken förr eller senare.

torsdag 9 februari 2017

Bad Feminist: Roxane Gay

 (häftad)
Bild lånad från bokus,
finns också adlibris
och översatt till svenska
Bad Feminist började jag på med helt fel förväntningar, något som antagligen bidragit till hur svårt jag hade för den. Vad jag fick var en samling essäer där väldigt många är djupt kritiska mot andras verk (lite som den här texten hypokritiskt nog), från Tvillingarna på Sweet Valley High, via Sex and the City till Girls. Gay kritiserar kvinnoporträtt, när de är okej kritiserar hon bristen på mångfald (ras och hbtq), är den god kritiserar hon att den är schablonartad och är den inte det så kan man alltid anmärka på bristen av svarta män... I de flesta fall är kritiken befogad, men jag stör mig på att hon tar så liten hänsyn till verkligheten exemplen skildrar. Ta t.ex. Lena Durhams Girls som jag förstått är en fri dramatisering av hennes liv - då är det väl naturligt att visa det som var istället för att lägga till karaktärer för att utöka representationen.

När personer av ras är med används de enligt Gay fel - de blir magiska, är stereotyper eller tjänare. Den allra hätskaste sågningen får The Help (Niceville). Gay ondgör sig över att två mycket duktiga svarta skådespelerskor får roller som hembiträden, att de svarta männen inte syns/är misshandlare och att karaktärerna uppfyller stereotypiskt svarta fördomar (te.x. att de lagar kyckling). Med tanke på att boken/filmen handlar om svarta hembiträdens liv under 60-talet och de två skådespelarna hon nämner har ett par av de viktigaste rollerna i filmen, att även de vita männen i stort är frånvarande och att typ alla människor gillar kyckling och att det lagas mycket annan mat också så tycker jag att kritiken blir lite konstig, men jag tror att kruxet kanske är det hon avslutar den essäen med - att Gay undrar hur (den vita) författaren har mage att skriva en historia som inte är hennes. Kanske kan det också vara en del av förklaringen till att svarta är underrepresenterade i verken Gay nämner - när man försöker får man kritik för det. Tror jag stör mig lite extra eftersom jag gillar både boken och filmen.

Orange is the New Black brukar ju hyllas för sin mångfald, men inte heller den får godkänt - för mycket kretsar kring (vita) Piper, vars självbiografi ligger till grund för historien, och de färgade blir något av karikatyrer. Visst stämmer det till viss del, det är en ganska överdriven (men riktigt bra) såpa, men samma sak gäller i allra högsta grad de vita karaktärerna, inte minst Piper själv. Visst kan jag se Gays poänger, men jag kan inte hjälpa att jag tycker att hon riktar kritiken åt fel håll, att mer kanske borde riktas mot förläggare och produktionsföretag. Hennes goda exempel kommer från tv-serier som Scandal och Grays Anatomy där rollbesättningen är mångfacetterad, men där, om jag tolkar henne rätt, ras och sexualitet inte görs sak av, alla är helt vanliga människor oavsett vilka attribut de har och visst hade man önskat att fler tv-serier hade funkat så.

Bitarna jag gillar med boken - och det finns, dessvärre har de flesta samlats i slutet när jag redan är lite trött på boken - är de där Gay blir samhällskritisk. När hon skriver om Trayon Martin som sköts obeväpnad av en rädd vit medelålders man som slapp påföjd och hur olikt Martins liv skildrades jämfört med de vita Bostonbombarna. Hur det enligt vissa nyhetsartiklar verkar vara mindre synd om offren för sexuellt våld än om förövarna. Hejdlöst konstiga lagförslag och lagar är andra saker som får rättmätig kritik. I de avsnitten bränner det till och jag blir arg, upprörd och engagerad.

Ett smakprov på det sistnämnda:
In 2012, Arizona introduced legislation that would allow an employer to fire a woman for using birth control. 
--- (Hoppade över en bit här.)
More troubling than this oddly timed debate about birth control is the vehemence with which women need to justify or explain why they take birth control - health reasons, to regulate periods, you know, as if there's anything wrong with taking birth control simply because you want to have sex without that sex resulting in pregnancy. In certain circles, birth control is being framed as whore medicine.
                                                                                                                                     s. 232, e-bok

onsdag 8 februari 2017

Farväl Eritrea: Samuel Brhane

 (häftad)
Bild lånad från bokus,
finns också på adlibris
Farväl Eritrea är författarens berättelse om hur han som tonåring blir förälskad i Luwam, och när det bestäms att hon ska giftas bort med en annan mot sin vilja bestämmer han sig för att han inte kan stanna kvar. Den farliga resan mot Europa tar sin början. Det blir en resa där han är helt utlämnad åt flyktingsmugglarna och andra flyktingars välvilja.

Tankar: Det är en tunn liten bok som jag önskar grep tag mer för egentligen är upplevelserna hemska bortom förstånd, men det förmedlas inte vidare starkt, utan händelserna nästan punktas upp med minimala fakta och det hela känns lite torftigt. Kärlekshistorien som beskrivs får drag av Romeo och Julia, men inte på ett bra sätt - så överdådiga kärleksförklaringar, så överilade handlingar och så drastisk lösning. Jag vet att författaren är väldigt ung, men han känns ändå väl dumdristig och obetänksam som tar sådana enormt långtgående beslut både för sig själv och sin familj.

Tyvärr, önskar att jag hade tyckt att jag tyckt bättre om boken för historien är värd att berättas, men det är lite för knapert.

tisdag 7 februari 2017

* The Hypnotist's Love Story: Liane Moriarty *

 (häftad)
Bild lånad från bokus,
finns också på adlibris
The Hypnotist's Love Story handlar om hypnosterapeuten Ellen och hennes nya förhållande med änklingen Patrick. Han har också ett ex, Saskia, som stalkar honom. Det är mestadels Ellens berättelse, men glimtvis får man också se in i Saskias huvud och hur hon rättfärdigar sitt beteende.

Boken är om ett nytt förhållande som blir allvarligt ganska snabbt, med karaktärer runt 35-årsåldern, styvbarn och de respektive nya familjer man ska försöka lära känna. Den handlar också om att försöka behålla sig själv samtidigt som man behöver anpassa sig till en ny tillvaro och hur svårt det kan vara.

Tankar: Tyckte väldigt mycket om! Gillade hur förhållandets faser skildras och hur känsla av osäkerhet kan få långtgående konsekvenser. Läsningen är lockande och motståndslös och jag skrattade mycket, och bland det roliga och dramatiska finns karaktärer som jag i stort tror på. Gillar Ellen och hennes affirmationer, ovanliga föräldrasituation och beskrivningarna av hennes yrkesliv - får mig att vilja bli hypnotiserad igen.

Jag gillar också beskrivningen av Saskia och hennes bitvis skeva verklighetsuppfattning, där hon visserligen intellektuellt kan se att hennes beteende är okonventionellt, men att det inte går att hejda. Patrick faller jag inte riktigt för, visst har han sina bra sidor, men han är ibland också ganska empatisvag.

måndag 6 februari 2017

Tematrio: Surprise!


I veckans tematrio undrar Lyran om vi kan tipsa om tre böcker som man kanske egentligen inte väntat sig så mycket av, men som överraskat en positivt. Så gärna säger jag, här kommer tre himla bra böcker:

World War Z av Max Brookes - jag läste den här för att den hamnat på listor över bra böcker, men trodde egentligen inte att böcker om zombier var något för mig. Vad fel jag hade! Det här är en alldeles utmärkt bok med intervjuer med människor som överlevt en zombieapokalyps. Genom dem får man följa hela skeendet - från de första små utbrotten, till en världsomspännande katastrof. Man får läsa om olika länders reaktioner och hur det påverkat vanliga civila likväl som mer inflytelserika.

Dog on It av Spencer Quinn - har fått för mig att jag tycker om kattböcker, men efter tre försök med minst sagt mesiga serier som blandar mordfall och katter var jag inte längre lika säker. Så plockar jag upp den här - en kombination av mordfall (eller andra mysterier) och en hund. Inte kan väl det gå bättre, jag är ju inte ens vidare förtjust i hundar? Men jo - den här serien är riktigt bra, och hunden Chet som berättare är helt enkelt strålande! Kluriga fall med en väldigt nöjd hund, det är sällan jag haft så roligt när jag läser!

Alice och flugan av James Rice - visste inte vad jag skulle förvänta mig av den här. Hade nog läst något positivt, men hade ingen koll på vad den handlade om och inte blev jag klokare av titeln, men är glad att jag inte funderade så mycket. En bok som undan för undan lyfter på lagrena hos en dysfunktionell familj och sonen som har tvångstankar. En av mina absoluta favoriter.

 (häftad)
Bild lånad från bokus
 (häftad)
Bild lånad från bokus
 (e-bok)
Bild lånad från bokus

Blood Lure: Nevada Barr

 (e-bok)
Bild lånad från bokus,
finns också adlibris
I Blood Lure är parkvakten Anna Pigeon i Waterton Glacier Park för att lära sig om hur man kan spåra och dna-kontrollera parkens grizzlybjörnar. Under en tripp där de ska sätta upp ett lockbete blir deras läger under natten attackerat av en av de stora bestarna, men det finns vissa detaljer som inte känns helt naturliga med attacken. Ungefär samtidigt hittas en mördad kvinna i parken. Det finns mycket för Anna att sätta tänderna i.

Tankar: Bra bok i trevlig serie! Båda fallen  har sina förvecklingar och det finns misstänkta man skulle vilja skydda och andra man gärna ser åka dit. Anna är lite mindre barsk än i tidigare böcker, men hennes iakttagelser fortsätter att vara härligt cyniska.

Här är ett av de stycken jag tyckte om:
     Anna's illusion of control had been smashed years before with the sudden, meaningless death of her husband. In the years since, she'd made an effort not to give in to the need to put the pieces back toghether, but to see and know and accept with some degree of grace that life is meaningless. There is no Grand Plan. Everything doesn't happen for the best. One can knock till one's knuckles are bloody and the door may not be opened. Those who didn't know her well construed this to mean she was cynical or even bitter. Anna felt it allowed her to see past expectations to what was and freed her from the need to figure out what it meant.
Relaterad bild
Waterton Glacier Park, bild lånad härifrån

söndag 5 februari 2017

Smakebit: To Kill a Mockingbird

 (pocket)
Bild lånad från bokus,
finns också adlibris
och översatt till svenska
Ute faller lite lätt regn, men med en bok och en pläd i fåtöljen känns livet värt att leva. Just nu så läser jag Maus, och eftersom den är tecknad ger jag en smakbit från den utmärkta boken jag läste ut igår istället, Harper Lees To Kill a Mockingbird.

Utdraget kommer från när advokaten Atticus och hans barn Scout och Jem diskuterar varför man dömer svarta på andra premisser än vita, de tycker allihop att det är fel. Då dyker den här lilla ordväxlingen upp:

     "There are lots of reasons. For one thing, Miss Maudie can't serve on a jury because she's a woman -"
     "You mean women in Alabama can't - ?" I was indignant.
     "I do. I guess it's to protect our frail ladies from sordid cases like Tom's. Besides," Atticus grinned, "I doubt if we'd ever get a complete case tried - the ladies'd be interrupting to ask questions."
     Jem and I laughed. Miss Maudie on a jury would be impressive. I thought of old Mrs Dubose in her wheelchair - "Stop that rapping, John Taylor, I want to ask this man something." Perhaps our forefathers were wise.

Tycker det är lätt ironiskt att de är kritiska mot fördomar om svarta utan att ens märka att de själva är lika fördomsfulla mot kvinnor. Fler smakbitar serveras hos Mari.

lördag 4 februari 2017

Kaosutmaningen 2017

Sådär ja, prickade just av min 20:e punkt och känner mig väldigt nöjd med mig själv :) Så här långt har alla böcker jag läst under året kunnat föras in i listan. Fick lite blodad tand när de elva böcker som lästes innan jag satte mig och gjorde min kaossida passade in så prydligt att vissa böcker fick lite förtur i kön, men hittills har jag inte läst något bara för att få pricka av en punkt.

Tänker fortsätta, finns ju 15 punkter till. Har en hög hemma från biblioteket som jag planerat till vissa punkter och fler beställda. Däribland en som jag nog inte hade tänkt läsa om jag inte hade behövt en bok till "filmatiseras 2017 eller 2018".

Hellfire and Brimstone: Angela Roquet

 (häftad)
Bild lånad från bokus,
finns också på adlibris
Hellfire and Brimstone handlar om reapern Lana Harvey som under ett uppdrag ser en lieman som trotts vara död i mer än hundra år. Han skördar själen som stod på hennes lista, men när hon kommer tillbaka till Limbo City vill ingen lyssna på henne, det har ju äntligen blivit lite lugnt efter de dramatiska händelserna i de tidigare böckerna. Lana snokar vidare på egen hand och kommer en sammansvärjning på spåret som riskerar lämna eftervärlden i spillror.

Tankar: Sjunde boken om Lana och jag blev riktigt besviken när jag förstod att det här var sista. Hon har varit en väldigt trevlig och läsvänlig bekantskap och böckerna  utspelar sig i en intressant version av livet efter detta med element från alla möjliga religioner, både aktiva och bortglömda, där gudarna är personligheter. Mina favoritkaraktärer är dock Lana och Belzebub, de är ett bra par tillsammans, och jag gillar hur Lana utvecklas genom böckerna.

fredag 3 februari 2017

Bästa: nordiska tv-serien!


Dags att utse veckans bästa, den här gången är det bästa nordiska tv-serien som ska utnämnas och för en gångs skull tror jag att det är lätt. Det är tre titlar som omedelbart poppar upp i huvudet och trots att jag tänker lite till så kommer jag inte på något som kan kliva förbi. Men så var det ju problemet med att bara utse en... Så jag tänker att jag fuskar lite.

Bästa deckarserien: danska Mordkommissionen höll mig fast, gillade gruppen med poliser som löste brott över hela Danmark.

Bästa dramat: danska Borgen, om en politikers väg till toppen och kampen för att hålla sig kvar där, och partiarbetare, familj och journalister i närheten. Mycket välspelad och intressant.


Bästa thrillern/skräck(?): danska Riket, skräckinjagande bra, men för otäck för att jag någonsin skulle vilja se om den.

Månadens bästa: januari

 (pocket)
Bild lånad från bokus,
finns också på adlibris
Första gången jag deltar i Mias "Månadens bästa", om än några dagar sent. Skrev en månadssammanfattning i förrgår och hade tre månadsfavoriter, men nu ska jag alltså strama åt det ännu lite mer och jag har en känsla av att svaret skulle kunna bli vilken som helst av dem, men diskussionen runt fikabordet tidigare idag får mig att känna extra varmt för Camilla Stens En annan gryning just nu.

Det är en debutroman som utspelar sig några år fram i tiden, när ett sd-liknande parti tagit makten och invånarna är indelade i klasser. Klassen man tillhör avgör hur mycket stöd och privilegier man får från samhället. I boken får vi följa några som inte är nöjda med systemet och som gör sitt bästa för att sätta sig till motvärns. Otäckt aktuell!

Bloggjerka: borttappad

I helgens jerka undrar Annika om vi har någon författare som vi "tappat bort" längs vägen? Jag har känslan av att det är ett otal, tänker ganska ofta när jag läser bloggar att "just det ja, hon/han var ju bra, varför läser jag inte något av henom längre?", men just nu när jag ska svara på frågan så står det nästan helt still.

MajGull Axelsson tillhör dem, även om jag bröt trenden med Jag heter inte Miriam, och visst var hon lika bra som när jag läste henne Långt bort från Nifelheim och Aprilhäxan och Anne Holts senaste böcker har jag bara noterat i bakhuvudet trots att hennes tidigare serier tillhör mina deckarfavoriter.

Tror som sagt att det finns ett otal andra, men just för tillfället så är de verkligen borttappade långt, långt ner i något dunkelt hjärnskrymsle.

Det finns också ett otal som jag lagt ner högst medvetet, där intresset för att läsa vidare slocknat, åtminstone för tillfället. Till dem hör bl.a. Anna Jansson, Elizabeth George, Åke Edwardsson, John Irving...

torsdag 2 februari 2017

The Last One: Alexandra Oliva

 (pocket)
Bild lånad från bokus,
finns också adlibris
och översatt till svenska
The Last One handlar om Zoo som är med i en robinsonliknande dokusåpa. Inspelningarna har knappt hunnit börja förrän en epidemi gör att människor dör som flugor vilket Zoo är omedveten om, hon är ute på en soloutmaning och tror att allt hon gör filmas med dolda kameror och att produktionsteamet ger henne dolda ledtrådar att tolka. Hon stöter på övergivna samhällen och lik, men tolkar med en dåres envishet in det som skicklig, men stötande, rekvisita. Berättelsens perspektiv berättas omväxlande mellan Zoos förvirrade irrande och starten av inspelningen.

Tankar: Så bra bok! Gillar hur hjärnans makt att skydda en skildras, man ser att Zoo ibland börjar förstå att det har hänt något, men sen ändå hittar vägar att bortförklara det hon upplever, och hennes minnen förändras blixtsnabbt för att passa in i världsbilden som hon "vill" ha. Tycker också om hur inspelningarna lagt grunden för hennes beredvillighet att tolka saker som rekvisita, gör det mer trovärdigt.

Jag gillar också hur relationerna byggs upp under tv-inspelningen och att det visas hur hårt mallat formatet är, att det man ser på tv vinklas till den bild teamet bakom vill ha nästan oavsett av vad som händer. Har två små invändningar - får inte riktigt ihop andelen överlevande med de tomma samhällen Zoo färdas igenom och att Brennan inte berättar mer...

onsdag 1 februari 2017

Läsmånad: januari-2017

Har fått en rivstart med läsningen 2017 - har läst så många bra böcker! Dystopierna Binas historia och En annan gryning (om ett Sverige där ett sd-liknande parti tagit makten) satte bägge spinn på fantasin och blev månadsfavoriter liksom andra världskrigsdramat The Nightingale som utspelade sig i Frankrike, men det var tätt i toppen. Marchettas nya Tell the Truth, Shame the Devil hade jag svårt att släppa, efterlängtade Betrayals som jag köat för sen i somras var till och med bättre än jag förväntat mig och faktaboken Hjärna, gener och jävlar anamma av hjärnforskaren Klingberg läste jag två gånger!

Mindre nöjd blev jag av Om hundra dagar ska jag dö så satans vackert att du vill följa med som jag inte tyckte kändes vidare trovärdig, The Christmas Surprice som var min första Colgan, men jag ska ge henne ett försök till, har hört så mycket bra och Stalking Jack the Ripper som jag hade väntat mig mycket mer av, tycker den låter så bra på pappret.

Mycket film tack vare en lång flygresa utan sömn och ett par av dem riktigt bra - Suffragette och Florence Foster Jenkins. Bästa filmen den här månaden var dock Fantastic Beasts and Where to Find Them, att vara tillbaka i Rowlings trollkarlsvärld gör mig lycklig :) Mycket tv också, däribland maratontittning på ett par historiska dramer, The Tudors och The Borgias, som båda har fått mig att googla en del. Gillar när fiction lockar mig att ta reda på mer.

Statistik:
Lästa sidor: 6161                                                Lästa böcker: 17 (3 non-fic, 3 ljud)
Böcker på svenska: 5, engelska: 12                   Böcker av kvinnor: 15, män: 2, kombo:
Nya författare för mig: 11                                    Antal länder: 6
Del av serie: 5 (3 påbörjad, 3 avslutade/up to date)
6 böcker av amerikanska författare
4 böcker av svenska författare
4 böcker av en brittisk författare
1 bok av en australisk författare
1 bok av en kanadensisk författare
1 bok av en norsk författare

Utmaningar:  
Läs minst fyra klassiker under året: 0 (0/4)
Läs böcker från minst fyra nya länder under året: (0/4)
Kaosutmaning 2017: 17 (17/35): Har lyckats placera in alla böcker jag har läst så här långt :) Ska se om jag inte kan fortsätta så.
Skriv om böckerna inom en vecka: Har inte gått så bra dessvärre. Kommer behöva sätta mig med penna och block till helgen.

Böcker:
17.   Tell the Truth, Shame the Devil - Melina Marchetta  4/5
16.   You're Never Weird on the Internet (Almost) - Felicia Day  (ljudbok, biografi)  3+/5
15.   Binas historia - Maja Lunde  4+/5  *månadsfavorit*
14.   On the Other Side - Carrie Hope Fletcher  4/5
13.   Om hundra dagar ska jag dö så satans vackert att du vill - J Nilsson 2/5 -månadsbesvikelse-
12.   Stalking Jack the Ripper - Kerri Maniscalo  3-/5   -månadsbesvikelse-
11.   Female of the Species - Mindy McGinnis   4/5
10.   Betrayals - Kelley Armstrong  4+/5
9.     Fantastic Beasts and Where to Find Them - J.K. Rowling  (ljudbok)   3/5
8.     Scrappy Little Nobody - Anna Kendrick  (biografi, ljudbok)  4/5
7.     Enda vägen - Anna Jakobsson Lund  4/5
6.     The Nightingale - Kristin Hannah  4+/5  *månadsfavorit*
5.     Hjärna, gener & jävla anamma - Torkel Klingberg  (non-fic)  4/5
4.     Déjà Dead - Kathy Reichs   3+/5
3.     The Radleys - Matt Haig  4/5
2.     En annan gryning - Camilla Sten  4+/5  *månadsfavorit*
1.     The Christmas Surprise - Jenny Colgan  3-/5   -månadsbesvikelse-

Film: 
Fantastic Beasts and Where to Find Them, bio. Förflyttning rakt tillbaka till Harry Potter-världen (om än många år innan hans födsel) och det var njutning rakt igenom. Rolig, välspelad och med oväntat mycket svärta.
Florence Foster Jenkins, flyget. Om musikälskande rik kvinna som inte kan sjunga vilket omgivningen godhjärtat (eller sniket) förtiger, men hon bestämmer sig för att uppträda ändå. Rolig, tårframkallande och kärleksfull liten film med en strålande Meryl Streep i huvudrollen.
Suffragette, flyget. Om kvinnors kamp för rösträtt i Storbritannien. Riktigt bra film som fick mig att vilja att läsa mer om suffragetterna. Så tacksam över att jag inte lever i det samhället.
Everest, flyget. Filmatisering om kampen för att nå toppen 1996 (samma år som Göran Kropp gjorde sin fantastiska resa upp till toppen). Vana klättrare och turister(!) riskerar livet och det blev en dramatisk och tragisk film. Hade svårt för Rob Hall som skulle vara så präktig, men som fattade så många korkade beslut.
The Secret Life of Pets, flyget. Hade fått för mig att den här var för vuxna och förväntade mig något giftigt, men det kändes som en mycket medelmåttig tecknad äventyrsfilm för barn.
The Lady in the Van, flyget. Maggie Smith är en hemlös kvinna som får budskap från ovan och hon ställer sin van på författaren Alan Bennetts uppfart. Vad han tänkt skulle vara en tillfällig lösning varade i femton år. Intressant grundhistoria, men en ytterst distanserad Alan gjorde det svårt för mig att relatera, det hela kändes ganska blodlöst.

Tv: 
Fröken Frimans krig, säsong 3, svt. Såg de tre avsnitten under en eftermiddag på svt play och tycker det är himla synd att det inte finns fler. Lite såpa/historielektion, vem skulle inte gilla det?
The Tudors, säsong 2-4, dvd. Fängslande och intensivt historiskt drama om Henry VIII och hans sex fruar. Är särskilt svag för stackars Anna of Cleves, men gillar karaktärerna överlag :)
This is Us, tv3. Lovande seriestart om tre syskon och deras liv, både som vuxna och under uppväxten.
The Borgias, säsong 1-3, Hbo. Om maktkamp och kärlek i 1400-talets Rom, med familjen Borgia i centrum, en familj med många intigrerande figurer. Gillade mycket!
The Wire, säsong 1, Hbo. Beslöt mig för att se om serien som förstörde de klassiska ett-fall-i-veckan-serierna för mig. Det här är en serie med hjärna där en sammanhållen story-arch sträcker sig över fem säsongen och den är lysande :)