torsdag 2 februari 2017

The Last One: Alexandra Oliva

 (pocket)
Bild lånad från bokus,
finns också adlibris
och översatt till svenska
The Last One handlar om Zoo som är med i en robinsonliknande dokusåpa. Inspelningarna har knappt hunnit börja förrän en epidemi gör att människor dör som flugor vilket Zoo är omedveten om, hon är ute på en soloutmaning och tror att allt hon gör filmas med dolda kameror och att produktionsteamet ger henne dolda ledtrådar att tolka. Hon stöter på övergivna samhällen och lik, men tolkar med en dåres envishet in det som skicklig, men stötande, rekvisita. Berättelsens perspektiv berättas omväxlande mellan Zoos förvirrade irrande och starten av inspelningen.

Tankar: Så bra bok! Gillar hur hjärnans makt att skydda en skildras, man ser att Zoo ibland börjar förstå att det har hänt något, men sen ändå hittar vägar att bortförklara det hon upplever, och hennes minnen förändras blixtsnabbt för att passa in i världsbilden som hon "vill" ha. Tycker också om hur inspelningarna lagt grunden för hennes beredvillighet att tolka saker som rekvisita, gör det mer trovärdigt.

Jag gillar också hur relationerna byggs upp under tv-inspelningen och att det visas hur hårt mallat formatet är, att det man ser på tv vinklas till den bild teamet bakom vill ha nästan oavsett av vad som händer. Har två små invändningar - får inte riktigt ihop andelen överlevande med de tomma samhällen Zoo färdas igenom och att Brennan inte berättar mer...

4 kommentarer:

 1. Jag gillade den också, hade väl lite svårt för vissa delar. Men precis som du säger så var det spännande och fascinerande att läsa om Zoos förvirring.

  SvaraRadera
 2. Låter som ett extremt intressant upplägg med teveinspelningen! :) Blir riktigt nyfiken!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker det är lite kul att få se bakom kulisserna, och kombinerat med det dystopiska så blev det riktigt bra :)

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)