onsdag 8 februari 2017

Farväl Eritrea: Samuel Brhane

 (häftad)
Bild lånad från bokus,
finns också på adlibris
Farväl Eritrea är författarens berättelse om hur han som tonåring blir förälskad i Luwam, och när det bestäms att hon ska giftas bort med en annan mot sin vilja bestämmer han sig för att han inte kan stanna kvar. Den farliga resan mot Europa tar sin början. Det blir en resa där han är helt utlämnad åt flyktingsmugglarna och andra flyktingars välvilja.

Tankar: Det är en tunn liten bok som jag önskar grep tag mer för egentligen är upplevelserna hemska bortom förstånd, men det förmedlas inte vidare starkt, utan händelserna nästan punktas upp med minimala fakta och det hela känns lite torftigt. Kärlekshistorien som beskrivs får drag av Romeo och Julia, men inte på ett bra sätt - så överdådiga kärleksförklaringar, så överilade handlingar och så drastisk lösning. Jag vet att författaren är väldigt ung, men han känns ändå väl dumdristig och obetänksam som tar sådana enormt långtgående beslut både för sig själv och sin familj.

Tyvärr, önskar att jag hade tyckt att jag tyckt bättre om boken för historien är värd att berättas, men det är lite för knapert.

4 kommentarer:

 1. intressant bok man borde läsa i skolorna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror nog att den kan vinna på att diskuteras och ämnet är minst sagt viktigt, men tycker den var ganska skral som bok betraktat.

   Radera
 2. Det känns som om de flesta av oss har fått samma upplevelse av boken. En berättelse väl värd att berättas, men lite väl torftigt skildrad.

  SvaraRadera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)