onsdag 1 februari 2017

Läsmånad: januari-2017

Har fått en rivstart med läsningen 2017 - har läst så många bra böcker! Dystopierna Binas historia och En annan gryning (om ett Sverige där ett sd-liknande parti tagit makten) satte bägge spinn på fantasin och blev månadsfavoriter liksom andra världskrigsdramat The Nightingale som utspelade sig i Frankrike, men det var tätt i toppen. Marchettas nya Tell the Truth, Shame the Devil hade jag svårt att släppa, efterlängtade Betrayals som jag köat för sen i somras var till och med bättre än jag förväntat mig och faktaboken Hjärna, gener och jävlar anamma av hjärnforskaren Klingberg läste jag två gånger!

Mindre nöjd blev jag av Om hundra dagar ska jag dö så satans vackert att du vill följa med som jag inte tyckte kändes vidare trovärdig, The Christmas Surprice som var min första Colgan, men jag ska ge henne ett försök till, har hört så mycket bra och Stalking Jack the Ripper som jag hade väntat mig mycket mer av, tycker den låter så bra på pappret.

Mycket film tack vare en lång flygresa utan sömn och ett par av dem riktigt bra - Suffragette och Florence Foster Jenkins. Bästa filmen den här månaden var dock Fantastic Beasts and Where to Find Them, att vara tillbaka i Rowlings trollkarlsvärld gör mig lycklig :) Mycket tv också, däribland maratontittning på ett par historiska dramer, The Tudors och The Borgias, som båda har fått mig att googla en del. Gillar när fiction lockar mig att ta reda på mer.

Statistik:
Lästa sidor: 6161                                                Lästa böcker: 17 (3 non-fic, 3 ljud)
Böcker på svenska: 5, engelska: 12                   Böcker av kvinnor: 15, män: 2, kombo:
Nya författare för mig: 11                                    Antal länder: 6
Del av serie: 5 (3 påbörjad, 3 avslutade/up to date)
6 böcker av amerikanska författare
4 böcker av svenska författare
4 böcker av en brittisk författare
1 bok av en australisk författare
1 bok av en kanadensisk författare
1 bok av en norsk författare

Utmaningar:  
Läs minst fyra klassiker under året: 0 (0/4)
Läs böcker från minst fyra nya länder under året: (0/4)
Kaosutmaning 2017: 17 (17/35): Har lyckats placera in alla böcker jag har läst så här långt :) Ska se om jag inte kan fortsätta så.
Skriv om böckerna inom en vecka: Har inte gått så bra dessvärre. Kommer behöva sätta mig med penna och block till helgen.

Böcker:
17.   Tell the Truth, Shame the Devil - Melina Marchetta  4/5
16.   You're Never Weird on the Internet (Almost) - Felicia Day  (ljudbok, biografi)  3+/5
15.   Binas historia - Maja Lunde  4+/5  *månadsfavorit*
14.   On the Other Side - Carrie Hope Fletcher  4/5
13.   Om hundra dagar ska jag dö så satans vackert att du vill - J Nilsson 2/5 -månadsbesvikelse-
12.   Stalking Jack the Ripper - Kerri Maniscalo  3-/5   -månadsbesvikelse-
11.   Female of the Species - Mindy McGinnis   4/5
10.   Betrayals - Kelley Armstrong  4+/5
9.     Fantastic Beasts and Where to Find Them - J.K. Rowling  (ljudbok)   3/5
8.     Scrappy Little Nobody - Anna Kendrick  (biografi, ljudbok)  4/5
7.     Enda vägen - Anna Jakobsson Lund  4/5
6.     The Nightingale - Kristin Hannah  4+/5  *månadsfavorit*
5.     Hjärna, gener & jävla anamma - Torkel Klingberg  (non-fic)  4/5
4.     Déjà Dead - Kathy Reichs   3+/5
3.     The Radleys - Matt Haig  4/5
2.     En annan gryning - Camilla Sten  4+/5  *månadsfavorit*
1.     The Christmas Surprise - Jenny Colgan  3-/5   -månadsbesvikelse-

Film: 
Fantastic Beasts and Where to Find Them, bio. Förflyttning rakt tillbaka till Harry Potter-världen (om än många år innan hans födsel) och det var njutning rakt igenom. Rolig, välspelad och med oväntat mycket svärta.
Florence Foster Jenkins, flyget. Om musikälskande rik kvinna som inte kan sjunga vilket omgivningen godhjärtat (eller sniket) förtiger, men hon bestämmer sig för att uppträda ändå. Rolig, tårframkallande och kärleksfull liten film med en strålande Meryl Streep i huvudrollen.
Suffragette, flyget. Om kvinnors kamp för rösträtt i Storbritannien. Riktigt bra film som fick mig att vilja att läsa mer om suffragetterna. Så tacksam över att jag inte lever i det samhället.
Everest, flyget. Filmatisering om kampen för att nå toppen 1996 (samma år som Göran Kropp gjorde sin fantastiska resa upp till toppen). Vana klättrare och turister(!) riskerar livet och det blev en dramatisk och tragisk film. Hade svårt för Rob Hall som skulle vara så präktig, men som fattade så många korkade beslut.
The Secret Life of Pets, flyget. Hade fått för mig att den här var för vuxna och förväntade mig något giftigt, men det kändes som en mycket medelmåttig tecknad äventyrsfilm för barn.
The Lady in the Van, flyget. Maggie Smith är en hemlös kvinna som får budskap från ovan och hon ställer sin van på författaren Alan Bennetts uppfart. Vad han tänkt skulle vara en tillfällig lösning varade i femton år. Intressant grundhistoria, men en ytterst distanserad Alan gjorde det svårt för mig att relatera, det hela kändes ganska blodlöst.

Tv: 
Fröken Frimans krig, säsong 3, svt. Såg de tre avsnitten under en eftermiddag på svt play och tycker det är himla synd att det inte finns fler. Lite såpa/historielektion, vem skulle inte gilla det?
The Tudors, säsong 2-4, dvd. Fängslande och intensivt historiskt drama om Henry VIII och hans sex fruar. Är särskilt svag för stackars Anna of Cleves, men gillar karaktärerna överlag :)
This is Us, tv3. Lovande seriestart om tre syskon och deras liv, både som vuxna och under uppväxten.
The Borgias, säsong 1-3, Hbo. Om maktkamp och kärlek i 1400-talets Rom, med familjen Borgia i centrum, en familj med många intigrerande figurer. Gillade mycket!
The Wire, säsong 1, Hbo. Beslöt mig för att se om serien som förstörde de klassiska ett-fall-i-veckan-serierna för mig. Det här är en serie med hjärna där en sammanhållen story-arch sträcker sig över fem säsongen och den är lysande :)

8 kommentarer:

 1. Så mycket du har hunnit läsa och se! Imponerande. Binas historia ligger i min trave över så kallade hyllvärmare som jag skall läsa i år, och Fröken Frimans krig plöjde vi också de tre säsongerna nyligen. Den fjärde säsongen skall spelas in under våren läste jag. Tack för övriga tips, skall kolla upp serien The Borgias till att börja med :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gött, då kan jag se fram emot mer om Fröken Friman med vänner :) Hoppas du gillar Binas historia, tyckte den var riktigt otäck, känns som att det skulle kunna sluta så...

   Radera
 2. Saker som är mig obegripligt: att jag inte har sett Fantastic Beasts ännu. Det är nästan lite sjukt att jag inte har gjort det.

  Jag blir nyfiken på Marchettas bok. Det var länge sedan jag läste något av henne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kände jag också innan jag väl kom iväg till bion :) Tycker verkligen att du ska se den.

   Marchettas bok fångade mig från första sidan, men var inte helt nöjd med slutet. Mycket bra oavsett.

   Radera
 3. Everest tyckte jag om, eller vad man ska säga. Den gav mig ångest. Florence Foster Jenkins har jag stående här och den ska väl ses så småningom :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyckte också om den, men ångest - jepp, definitivt. Tycker de lyckades bra med att förmedla kylan, slitet och utmattningen. Dessutom visste jag hur det skulle sluta, har läst en bok om det, gjorde inte det hela lättare...

   Radera
 4. På tal om helgens jerka så hittade jag Kristin Hannah på din lista och hon skulle kunna vara en av mina borttappade författare! Binas historia låter väldigt intressant, den skrivs ned inför nästa biblioteksbesök =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är min första Hannah, kan nog bli fler :)

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)