onsdag 22 februari 2017

Fantastic Beasts and Where to Find Them: J.K. Rowling

 (inbunden)
Bild lånad från bokus,
finns också på adlibris
Fantastic Beasts and Where to Find Them var först en förvirrande bekantskap. Jag såg filmen strax före jag plockade upp den här och det var två vitt skilda saker. Filmen handlar om Newt Scamanders upplevelser i New York medan boken är faunan som Newt Scamander skrev om magiska djur - alltså en uppslagsbok. Just exemplaret som läses upp (jag lyssnade på den som ljudbok) tillhörde Harry Potter när han gick på Hogwarts och är komplett med lite kludd från honom och Ron i marginalerna, vilket lästes upp väldigt torrt av uppläsaren.

Jag tror inte att lyssna på den här som ljudbok var det bästa alternativet, åtminstone inte när det är den enda boken man har med sig, utan tror att den hade vunnit på att avnjutas med en eller ett par arter i taget. Nu kändes det ganska torrt att lyssna på art efter art som beskrivs med kännetecken, magisk klassificering och vad varelsen gör. Efter ett par timmar (det är en kort bok) så har det presenterats så många arter att jag inte kunde hålla isär dem.

Den har fortfarande sina poänger dock, framför allt gillar jag fotnoterna där trollkarlars möten med varelserna beskrivs. Till exempel när en trollkarl försökte bevisa att man inte alls blev galen av att lyssna på fwoopers när de sjunger vilket misslyckades eftersom han framförde bevisen endast iförd en tupé, som till råga på allt visade sig vara en död grävling :)

2 kommentarer:

  1. Jag läste den här flera gånger som barn, men har inte läst om den. Borde kanske göra det :) Tror nog att den gör sig bättre som tryckt bok. Det krävs nog en jävel till uppläsare för att det ska bli bra. Stephen Fry skulle nog lyckas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan tänka mig att den vinner på att vara tryckt :) Att sträcklyssna var inte det bästa sättet att uppleva den känner jag, tveksamt om ens Fry skulle få en uppslagsbok fängslande...

      Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)