onsdag 18 januari 2017

Bränd jord: Elieshi Lema

 (häftad)
Bild lånad från bokus,
finns också på adlibris.
Hittad på svenska på biblioteket.
Bränd jord handlar om Doreen som tillsammans med tre bröder växer upp på den tanzaniska landsbygden med sin ensamstående mor. Doreen lyckas bra i skolan och blir en, åtminstone inledningsvis, ambitiös lärarinna. Hon uppvaktas av en kollega, men faller på ett seminarium huvudlöst för Martin - och inget kan väl gå fel när man älskar varandra så mycket?

Tankar: Tycker den ser bra ut på pappret, men det visade sig att det inte var en bok för mig. Jag förblir en distanserad åskådare genom hela den ganska skissartade berättelsen och vad som händer eller inte händer med Doreen och hennes nära rör mig, med ett undantag, inte alls. Undantaget var kapitlet om hennes mammas historia och hur det kom sig att hon blev ensam med fyra barn i ett väldigt konservativt samhälle.

Jag läste den här inför min resa till Tanzania och saknade dessvärre Afrika i den. Det fanns för få beskrivningar av sinnesintryck för att ge mig känsla för var berättelsen utspelades.

2 kommentarer:

  1. Jag tyckte om den, mest för att den beskriver ett sätt att vara kvinna på som är både likt och väldigt främmande för mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förstår att man kan tycka om den, men jag föredrar böcker med mer fart och med karaktärer jag kan tycka om.

      Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)