måndag 30 januari 2017

Fjärilslejonet: Michael Morpurgo

 (e-bok)
Bild lånad från bokus,
finns också på adlibris
Fjärilslejonet startar med att en ung pojke rymmer från sin internatskola och träffar på en gammal tant som börjar berätta historien om Bertie och hans vita lejon för honom. Bertie växte upp i Sydafrika tillsammans med hans oskiljaktige vän, en vit lejonunge, ända tills Bertie skickades iväg till internatskola (samma som pojken just rymt från) medan lejonet såldes till en cirkus. Den gamla tanten, som då var ung, träffade Bertie när han rymde från skolan och hon har mycket att berätta, bland annat hur Bertie blev soldat under första världskriget och vad som egentligen hände med lejonet.

Tankar: Jag hade den här som högläsningsbok för mina förstaklassare och den var uppskattad. Historien var bra och twisten på slutet fick dem att omvärdera allt de hört dittills vilket var helt oväntat för dem. Det är en bok om vänskap och ensamhet och det blev flera bra samtal.

8 kommentarer:

 1. Tack för tipset! Det är alltid roligt att få tips på bra böcker att läsa högt. Visst är det kul att läsa sina gamla favoriter men att få växla med lite nytt också blir bäst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man behöver helt klart förnya sig ibland :)

   Radera
 2. har bara läst Snömännens Dal av Morpurgo. Men den var fantastisk. :) Blir definitivt sugen på denna :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har jag inte läst. Min favorit av honom är Kensukes rike - har läst den för ett antal klasser vid det här laget :)

   Radera
 3. Den här boken läste vår yngsta dotter för ett år sedan som högläsningsbok en kvart om dagen. Vi tyckte väldigt mycket om den båda två, så sorglig och vacker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som en högtidsstund :) Är det ni som får henne att läsa eller var det läsläxa?

   Radera
  2. Just den här boken valde vi som högläsningsbok/läsläxa. Skolan har läskontrakt med alla elever upp till åk 9, att läsa högt för någon 15 min per dag måndag-torsdag ur valfri bok/tidning. I en bok antecknar vi hur läsningen går. Väldigt roligt att gå tillbaka och läsa och se hur läsningen utvecklats. Som när de upptäckte vad punkter hade för betydelse, och tre prickar efter varandra :)

   Radera
  3. Inget dumt upplägg på läsläxa :)

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)