söndag 11 maj 2014

Smakebit på søndag: The Piper's Son

The Piper's Son (inbunden)
Bild lånad från bokus
En lite gråtrist söndag, men vad gör det när man har fullt med boktips att se fram emot? Jag håller för ovanlighetens skull på med tre böcker samtidigt, en ljudbok (Levande och döda i Winsford), en på läsplattan som jag har i väskan (The Cruelest Month) och, den som smakbiten kommer ifrån, en inbunden biblioteksbok - The Piper's Son. Andras smakbitar finns på Maris blogg Flukten fra virkeligheten.

The Piper's Son är skriven av Melina Marchetta som också skrivit de lysande böckerna Jellicoe Road och Saving Francesca. The Piper's Son delar delvis persongalleri med Saving Francesca, men det har gått fem år och fokus ligger den här gången på Tom (Thomas) Mackee. Toms pappa dricker, mamman har lämnat dem och tagit med sig lillasystern till en annan stad, och Tom själv halkar runt på pengar från soc och röker på. I botten ligger hans älskade farbrors oväntade dödsfall som fått hela släkten att gå i bitar. I utdraget har han just sökt upp sin faster efter att ha först vaknat upp på sjukhus med tio stygn i skallen och sedan hittat sina tillhörigheter utslängda på gräsmattan utanför huset där han bor (bodde).

Georgie disappears into the kitchen, and Tom joins her just as she finishes listening to her messages. He hears his mum saying, "Hey, G. Give us a ring." He wants to ask Georgie to play it again, just to hear the voice.
   "When did you last speak to her?" he asks quietly.
   "A couple of days ago. Anabel played a piece on the trumpet over the phone."
   "What did my mum say?" he asks.
   "Same thing as always," Georgie says, turning on the coffee machine. "'I'm worried about Tommy. I send him a text message every second day and he doesn't respond.'"
   He's quiet for a moment.
   "Yeah, I do. Sometimes"
   "Liar."

Ha en trevlig söndag :)

30 kommentarer:

 1. Sterk smakebit, denne boken høres veldig bra ut. Nå er den ført opp på leselisten :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var väldigt bra, blev sträckläsning under några timmar idag :) Men kan rekommendera att du börjar med Saving Francesca även om det inte är nödvändigt (tror du kommer vilja läsa Francesca efter den här om du inte redan gjort det och då är det lika bra att ta dem i ordning...).

   Radera
 2. Venter sånn på at Jellicoe Road skal komme ut på norsk for den har jeg hørt så mye bra om, noterer meg denne også. Tusen takk for smakebiten :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Älskade Jellicoe Road, men den tog ett tag att komma in i för mig så ge den en rejäl chans :)

   Radera
 3. Jag har inte läst Jellicoe road men är lite nyfiken på den. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En toppenbok, men det tog ett tag att komma in i den för mig. Kan kanske vara bra att vara beredd på det. Sedan blir den underbar, som ett pussel där bit läggs till bit :)

   Radera
 4. Tack för smakbiten. Ha en fin söndag.

  SvaraRadera
 5. Denne hørtes fin ut. Jeg har Jellicoe Road på leselisten, men putter gjerne denne også der :-) Ønsker deg en fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag du gör rätt i. Men börja gärna med Francesca, de ger mersmak och ska man ändå läsa bägge så kan man likagärna ta dem i rätt ordning. (Man måste dock inte ha läst Francesca först, den här fungerar väldigt bra på egen hand också.)

   Radera
 6. Kanske kommer jag någon gång att läsa något av Marchetta. Tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag absolut du ska göra, hon är bra. Jisses vad jag gråtit idag...

   Radera
 7. Jellicoe Road finns i min hylla, ser fram emot att se vad jag tycker om Melina Marchetta och ifall jag vill läsa fler av hennes böcker. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jellicoe Road är underbar, tog ett tag att komma in i för mig. Men sen... super!

   Radera
 8. Takk for smakebiten fra en ukjent bok og forfatter for meg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glad att kunna upplysa dig om något så bra :)

   Radera
 9. Tack för smakbiten. Jag gillade inte Jellicoe Road så jag har inte kommit mig för att läsa mer av henne. Kanske synd det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här (och Francesca) skiljer sig ganska mycket från Jellicoe. Framförallt är de mycket lättare att komma in i :)

   Radera
 10. Åh, nu blev jag ännu mer sugen på att läsa den här! Tack för smakbiten. :3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var himla bra. Och som jag grät...

   Radera
 11. Den här har jag velat läsa sedan jag läste ut Saving Francesca förra året. Den verkar så himla bra och jag älskar verkligen Marchettas sätt att skriva :) Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör jag med, kommer definitivt att bli fler Marchettor :)

   Radera
 12. Tack för smakbiten. Försökte läsa Jellicoe Road men det ville sig inte, låter lite som att jag gav upp för tidigt.....kanske borde ge den en ny chans ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jellicoe har en lång ingångssträcka (men är värd det). Francesca och Piper's Son är mycket mer direkta, kan rekommendera dem om Jellicoe krånglar.

   Radera
 13. Denne har jeg ikke hørt om. Takk for smakebit.:)

  SvaraRadera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)