måndag 5 maj 2014

Tematrio: Krig

I veckans tematrio ska vi tipsa om böcker som handlar om krig. Jag har redan reflekterat lite över att det blir mycket andra världskriget för mig i år, de tre nedan som jag läst och så har jag planerat att läsa två av dem som Lyran rekommenderade (Jag heter inte Miriam och Vi kom över havet) plus den svenska deckaren Ondskans pris som utspelas under samma tid. Lite lustigt hur det blir teman över året trots att man inte alls planerat det. Förra året blev det en hel del hbtq (egentligen mest bara h) ibland utan att jag ens visste att det var en viktig del av historien, som Tell the Wolves I'm Home. En suverän bok förresten.
Men till böcker om krig, och här då andra världskriget:
  1. Mannen utan öde av Imre Kertész. Författaren satt själv i koncentrationsläger när han var ung och har lyckats skriva en bok som beskriver en massa hemska saker, men lite utifrån så att man, oftast, inte dränks i känslor. Låter kanske suspekt, men det var intressant att läsa om det på det sättet. 
  2. City of Thieves av David Benioff. Om två män som får i uppdrag att fixa fram ett dussin ägg till ett bröllop (antingen det eller dö). Utspelas i Leningrad under den tyska belägringen där massvält råder i stan och man tar till alla medel för att överleva. Hur man handskades med svälten beskrivs bra och historien går ibland mot skrönehållet.
  3. Om inte nu så när av Annika Thor. Om Sverige precis före och under kriget. Man får följa en handfull människor, t.ex. en byrådirektör på utlänningsverket, en judisk journalist och en svensk kvinna som gifter sig med en jude, och hur kriget påverkar såväl dem som samhället i stort. Intressant läsning, men jag har bara skrivit en söndagssmakbit om den ännu. Jag är egentligen mer förtjust i idén än boken och har svårt att sätta ord på det.
  • Bubblare: Hotellet i hörnet av bitter och ljuv av Jamie Ford. Handlar om en kinesisk pojke och en japansk flicka som båda bor i Usa och behandlas ganska jävligt av sina klasskompisar. De blir vänner och skiljs sedan åt när hon och hennes familj interneras tillsammans med andra av japanskt ursprung.

22 kommentarer:

  1. City of Thieves har jag läst och Hotellet i hörnet av bitter och ljuv. De andra två känner jag inte till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så många böcker, så lite tid :)

      Radera
  2. Den här skulle jag kanske låta min man svara på, han som slukar böcker om andra världskriget... Jag läser inte självmant om krig, och om det råkar bli en bok om krig brukar jag inte gilla den, så då vill jag ju inte rekommendera den... Jag får gå och rota runt i bokhyllan och se om jag hittar nått...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha honom som gästbloggare och ta en ledig kväll :)

      Radera
  3. Kertez bok funderade jag på härom dagen. Läste den för länge sedan och hade glömt både titel och författare. Tack för påminnelsen, är en jättebra bok.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gav en del nya insikter, minst sagt :)

      Radera
  4. Flera bra skönlitterära exempel på krigsskildringa tycker jag :-)

    SvaraRadera
  5. Jag tänkte också på City of thieves men kunde inte komma på vad den hette! Tack för påminnelsen. Fords bok är mycket bra, och Otsukas "When the emperor was divine" på samma tema också. Jag visste inte ens om de där amerikanska fånglägren innan jag läste dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var också helt ovetande tills Hotellet i hörnet etc. lästes i somras. Så mycket man inte har en aning om...

      Radera
  6. Mannen utan öde gillade jag, och mycket på grund av det sätt han skildrade fasorna på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med, även om jag irriterade mig ganska rejält på killen i början av boken :)

      Radera
  7. Har inte läst någon av de tre böckerna, men Kertez står i bokhyllan och väntar på mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min hade också stått ganska många år. Hyllvärmeutmaningar är bra ibland...

      Radera
  8. Om inte nu så när - fantastisk bok! Hamnade lite i skuggan av Rosenbergs tycker jag, oförtjänt lite surr kring den!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rosenbergs vet jag inte vilken det är? Men visst hade Thors förtjänat lite med buzz, det är en intressant del av Sveriges historia.

      Radera
  9. Det blir också en hel del om andra världskriget för mig, i o m att jag läser en del tysk litteratur. Tack för dina tips, jag antecknar dem :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan tänka mig att tyska författare har en hel del att berätta och upptäcka om den här tiden :)

      Radera
  10. Har inte läst någon av dina!

    SvaraRadera
  11. Både Mannen utan öde och Tjuvarnas stad är mycket bra. Skrivna i helt olika stil, men otäcka bägge två.

    SvaraRadera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)