söndag 4 maj 2014

Smakebit på søndag: Burn

Burn (häftad)
Bild lånad från bokus
Rejäl sovmorgon idag. Och sedan vaknar man till sol och nya smakbitar på Maris blogg, inte dumt alls :) Min smakbit idag kommer från Burn av Julianna Baggott och det är den sista delen i en riktigt bra trilogi, första delen är Pure. Den handlar om jorden några år framåt i tiden, efter att bomber med någon form av nanoteknologi briserat och ändrat förutsättningarna för liv. Partridges pappa var ingenjören bakom bomberna och i slutet av förra boken spoiler, markera för att läsa: så mördade Partridge pappan och 
Partridge har nu blivit den nye ledaren, även om pappans medhjälpare gör sitt bästa för att använda honom som en marionett och få allt att fortsätta enligt planerna. Utdraget kommer från strax innan en minnescermonin för hans döde far och diskussionen handlar om man ska avslöja sanningen om bomberna för befolkningen:

    Foresteed claps Partridge on the shoulder, his grip too sharp. He leans in close and whispers, "You're wrong, you know. Your father wasn't just the biggest mass murderer in history. He was the most successful. There's a difference."
    Partridge puts his hand on the door, ready to walk out of the room. "I won't live his lies for him. I'm not his puppet, and I'm sure as hell not yours."
    Foresteed smiles at him. His teeth nearly glow they're so white. "As if you don't have lies of your own already, Partridge," he says so softly only Partridge can hear. "If you're going to come clean, why don't you start with yourself?"

Kan rekommendera den här serien. Det är något så bra som en ya-dystopi där fokus ligger på överlevnad och utforskande av hur allt blev som det blev istället för på en kärlekshistoria (är lite övermätt på "kärleksdystopier"). Mitt inlägg om första boken i serien finns här.

18 kommentarer:

 1. Det här låter ju spännande, jag brukar reta mig på "romantiskt tjafs" i böcker så denna hade nog passat mig bättre :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är verkligen toppen! Det finns litegrann romantiskt tjafs, men det tar inte över.

   Radera
 2. Låter spännande. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket så. Nu har han blivit ganska paranoid...

   Radera
 3. Tack för smakbiten :-)

  SvaraRadera
 4. Helt klart att vi valt böcker som spretar åt helt olika håll i dagens böcker. Men tack för smakbiten :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minst sagt... Men din kanske är bra i alla fall, den med :)

   Radera
 5. Är sugen på att läsa denna trilogi. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det! Det här en sådan bok som jag bara vill trycka i handen på folk.

   Radera
 6. Det låter som en spännande bok. Och jag är ju lite trött på kärlekstjafset som alltid ska finnas med på ett hörn för att sedan ta över....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har ocks tröttnat på alltför besatt kärlek där de hånglar medan de gömmer sig för förföljare :p Det finns lite kärlek i den här med, men det tar inte över.

   Radera
 7. En helt ukjent bok for meg.. Takk for tips.:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är du det minsta förtjust i dystopier och inte ryggar för ya så kan det vara läge att ändra på det... Den är bra.

   Radera
 8. Tror tyvärr inte den här boken är något för mig. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Attans...
   Men alla kan ju inte gilla allt :)

   Radera
 9. Hörde talas om denna häromdagen, låter intressant! Kanske inte "min vanliga genre"; om man kan säga så, men jag måste säga att jag har blivit mer öppen de senare åren. Tack Helena! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland är det bra att gå utanför sin bekvämlighetszon, ibland går det åt andra sidan åt skogen..., men det här är en av de bättre ya-dystopierna jag läst.

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)