onsdag 21 maj 2014

A Study in Scarlet - Sherlock Holmes

A Study in Scarlet
Bild från adlibris
A Study in Scarlet av Arthur Conan Doyle är den första av böckerna om Sherlock. Man får följa hur en skadad Doktor Watson skickas hem från "tropikerna" och hur han träffar på Sherlock när han letar efter ett ställe att bo på. Sherlock kan efter att ha kastat en snabb blick på honom säga vad han har för yrke och vilket land han just är hemkommen från och Watson får sig en idol. Efter att polisen hittat en mystiskt död man i ett öde hus kallas Sherlock dit för att hjälpa till med fallet och innan han lämnar mordplatsen hintar han redan om att han har en lösning. Han avslöjar den dock inte och snart hittas en andra man lika död i ett annat hus. En bra bit in i boken flyttas handlingen till vilda västern och helt nya personer introduceras. Först trodde jag att jag helt enkelt missat att boken innehöll två historier och att man aldrig fick reda på hela lösningen, men det visar sig vara bakgrunden till morden. Den tar ungefär halva boken att redovisa.

Omdöme: Det här är min första Sherlock och jag måste erkänna att jag är besviken. Tyckte den var ganska trist, varken Sherlock eller Watson berör mig nämnvärt. Delen som handlar om Utah är lite bättre, men det beror i mitt fall mest på att jag tycker att det är en sådan skum religion, mormonismen, som skildras. Jag undrar om kvinnorövandet och det starka diktatoriska styret fanns på riktigt?

Jag stör mig dessutom enormt på att Sherlock har fler ledtrådar än jag när han löser mysteriet. Jag föredrar deckare där jag och detektiven får reda på samma saker, det brukar i och för sig inte hjälpa mig att lösa fallen, men jag brukar ha mina egna teorier och kan i efterhand se spåret som författaren lagt ut. I den här boken känner jag mig lurad. Inte så himla svårt att lista ut vem som ligger bakom om man får ett telegram med den misstänktes namn på, ett telegram vars innehåll inte redovisas förrän den briljante Sherlock ska förklara sin lösning på de sista sidorna...

Study in Scarlet
Bild från adlibris, finns många olika
omslag, kunde inte bestämma mig...
Hittade mitt exemplar gratis
Gutenbergprojektet.
A Study in Scarlet & The Sign of the Four
Bild från adlibris
A Study in Scarlet
Bild från adlibris

2 kommentarer:

 1. Jag har själv läst den men det var jättelänge sen. Testa några korta noveller med honom, jag tror den här personligheten skulle beröra en rätt illa första gången om man träffade honom IRL också.
  Böckerna är ju skrivna under den Viktorianska eran på 1880-talet med helt andra värderingar än vad man själv har idag. Det sociala patos som finns hos Dickens finns inte här t.ex. Men själv har jag lärt mig att älska honom, både hjälte och antihjälte eftersom han har en del svaga sidor också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att jag störde mig mest på att hade fler ledtrådar än jag :) Men sedan kan jag inte på stå att bryr mig om vare sig honom eller Watson som karaktärer och det är ganska viktigt för mig när jag läser.

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)