lördag 24 september 2016

Love and Friendship

Love & Friendship (NO) (DVD)
Bild lånad från cdon
Fick se en förhandsvisning av Love and Friendship under Kulturkalaset och det var en liten skimrande såpbubbla. Det är en filmatisering av Jane Austens Lady Susan, ett verk som jag inte ens visste att hon hade skrivit, jag antar att den ändrade titeln är ett försök att spela på Pride and Prejudice och Sense and Sensibility.

Lady Susan är änka, men det är inte direkt så att hon sörjer. Hon letar med ljus och lykta efter en ny äkta man och en make åt sin dotter (som tyvärr är för enfaldig för att inse sitt eget bästa trots det goda alternativ som mamman ordnar fram). Efter att ha fått lämna Langford på grund av en svartsjuk fru blir hon ovälkommen gäst hos ingifta släktingar som är rädda för att förlora sonen i huset till en sådan manipulativ kvinna.

Austens humor genomsyrar hela filmen, med sir James (Tom Bennett) som en av de roligaste karaktärer jag sett på länge, bjöd på så många asgarv. Love and Friendship är en historia med många karaktärer och lokaler och förhållandevis snabba klipp för ett kostymdrama. Det är därför ett välkommet, men lite udda, grepp att innan en ny lokal presenteras snabbt visa upp invånarna där med titlar innan berättelsen fortsätter. Tur, för det var svårt i början att hålla reda på släktförbindelserna. Chloë Sevigny som väninna var lite överflödig för mig, men hade sin funktion att vara någon lady Susan kunde anförtro sig åt. Sammanfattningvis: trevlig och bitvis mycket rolig, men också en förglömlig bagatell.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)