tisdag 26 januari 2016

The List: Siobhan Vivian

The List
Bild lånad från adlibris,
finns också bokus
Listan som nämns i titeln The List är något som varje år så gott som tapetserats upp runtom Mount Washington High School. På listan står namnet på åtta tjejer, två från varje årskurs - en av dem utnämnd till årskursens snyggaste, den andra till den fulaste. I boken får vi följa de åtta flickorna under veckan som går från att listan sätts upp till dansen då en homecoming-drottning ska röstas fram.

Listan får enormt inflytande på alla de åtta flickornas liv, de ses helt plötsligt som inget mer än objekt och de handskas väldigt olika med det. Osäkerheter flyter upp till ytan, relationer förstörs och skapas och en person är fast besluten att visa alla hur ful hon verkligen är när hon anstränger sig (som det står på listan). Dessutom finns deras vanliga problem och bekymmer naturligtvis kvar i form av misslyckade studier, syskonrivalitet, speciella föräldrar och så vidare...

Tankar: Jag tyckte det var en bra bok, det var en varierad blandning flickor att läsa om och intressant att se hur enormt inflytande ens namn på en bit papper kan ha. Gillar också hur olika det tog sig uttryck - det var inte samma historia för alla åtta.

Den var dock inte helt utan problemfri för mig. Först var det mängden flickor - det tog ett ganska långt tag innan jag kunde börja läsa ett kapitel och genast veta vem det handlade om. Det blev också lite väl ambitöst där det kändes som att författaren har försökt kryssa av alla tonårsproblem i en enda bok som utspelas under en enda vecka. Undrar hur boken hade blivit med färre personer och problem, men med fler sidor att utforska det? Slutet blev ganska abrupt för många av karaktärerna där man lämnas i sticket utan att ha någon större aning om hur det kommer att gå för dem, boken kändes med andra ord inte helt klar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)