måndag 12 oktober 2015

Tematrio: Krig, flykt, exil

Ett dystert tema Lyran har valt den här veckan med krig, flykt och exil, men det finns en del bra böcker, även om mina fokuserar mer på exilen än kriget:
 • Morgon i Jenin av Susan Abulhawa. Om livet för en palestinsk familj från det att deras by annekterades och de själva hamnar i flyktingläger. Gav mig en mycket vidare förståelse för konflikten där.
 • Ru av Kim Thuy. Om en vietnamesisk båtflykting och hennes liv före, under och efter flykten. Helt ljuvligt vacker liten bok.
 • Finnikin of the Rock av Melina Marchetta. Om ett land där halva folket är på flykt utan möjlighet att återvända och där de flesta omkringliggande länder ser dem som kringdrivande slödder. En fantasyberättelse som säger en del om verkligheten.


18 kommentarer:

 1. Marchettas bok är den enda jag inte läst av böckerna i din trio

  SvaraRadera
 2. Det är en bra grej med fantasy, de kan liksom dra element ur verkligheten till sin extrema spets. Kan bli väldigt intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur? Finns mycket som kan vara bra i fantasy :)

   Radera
 3. Finnikin on the Rock är den enda som jag har läst av dessa, och det är en av mina favoriter från i år. Jag blev inte lika förtjust i Ru som alla andra, men det beror nog på att jag läste den för tätt inpå Vi kom över havet, men det är fortfarande en riktigt bra bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte bättre om Ru än Vi kom över, den berörde mig mer, tror det berodde på att det var en klar berättare istället för ett kollektiv. Men vi får ju tycka olika :)

   Radera
 4. Morgon i Jenin har legat på min önskelista i evigheter, men det har aldrig blivit av att den halkat ner i den elektroniska kundvagnen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Biblioteket har den säkert om du inte vill köpa den. Rekommenderas i alla fall :)

   Radera
 5. var inte så förtjust i Morgon i Jenin, men Ru är jättebra. Marchetta har jag inte läst

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag väl kommit förbi början på Morgon... så blev jag helt fast. Hade inte riktigt förstått omfattning med palestinska läger innan...

   Radera
 6. Tre böcker jag är sugen på att läsa!

  SvaraRadera
 7. "Morgon i Jenin", ja. Jag har fortfarande inte läst den.

  SvaraRadera
 8. Bra trio! Har inte läst någon av dessa, men har länge velat läsa Morgon i Jenin, så tack för påminnelse o fina tips. :)

  SvaraRadera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)