onsdag 28 oktober 2015

Watership Down: Richard Adams

Watership Down
Bild lånad från adlibris,
finns även på bokus
Watership Down startar i en ganska stor kaninkoloni där en liten kanin, Femman, är känd för att ha ett sjätte sinne. Han har börjat få varsel om att kolonin är i fara, men de flesta vill inte tro på honom, för det är en osäker värld utanför kolonin.  Till slut bestämmer sig en liten grupp med Femmans bror Hassel i spetsen för att söka sig ett nytt hem. Det blir en händelserik resa där man flera gånger hamnar i fara.

Äventyren tar inte slut när de väl hittar ett nytt ställe att bo på. Nu gäller det att få den nya kolonin att överleva vilket betyder att man måste hitta ett sätt att få dit honor. Försök görs både att frigöra tamkaniner och att övertala en närliggande koloni att släppa en del av sina. Bägge strategierna genomförs med liven som insats.

Tankar: Det här var en av mina barndomsfavoriter och jag tycker fortfarande att den är lika bra :) Det är en mycket händelserik och känslosam berättelse, fina miljöbeskrivningar och karaktärer som är lätta att förälska sig och som man känner med. Jag gillar hur kaninerna hela tiden är kaniner med sitt kroppsspråk, rädslor och tankar etc. Det var första gången som jag läste den på engelska och jag märker att mitt grep om engelska växtnamn hade kunnat vara bättre...

4 kommentarer:

 1. Älskade den boken när jag var ung. Gillade även filmen och älskade ledmotivet, Bright eyes ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En sån där bok som man önskar att fler fick upptäcka i rätt ålder. Filmen skaffade jag för ett par år sen, inte helt fel, men tycker bättre om boken :)

   Radera
 2. Jag tyckte väldigt mycket om den här och ser fram emot många omläsningar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underbar bok, har läst den ett antal gånger själv :) Läste om mer när jag var liten, lite synd med alla de bra böcker man läser nu som oftast bara blir en gång...

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)