lördag 17 oktober 2015

Demelza: Winston Graham

Demelza
Bild lånad från adlibris
Demelza är den andra delen i krönikan om familjen Poldark. Den före detta kökspigan hat gift sig med sin husbonde och är tacksam över sin man, men brottas med dåligt självförtroende över sin bristande bakgrund. Steget ut i socitetslivet är inte utan problem och hon får en del rygghugg från de andra damerna. När det inte är de fina familjerna som ställer till det så är det hennes egen familj med den pånyttfödde fadern. Genom boken så utvecklas dock både Demelza och förhållandet till mannen även om det inte alltid är lätt.

Men det finns fler förhållanden som granskas. En gruvarbetare har blivit helt besatt av en kringresande skådespelerska och hon faller så småningom. Inte så mycket för honom som i hans uppvaktning dessvärre. Ross kusin Verity sörjer sitt brustna förhållande och mer eller mindre vissnar bort och Elizabeths och Francis förhållande fortsätter sin spiral neråt.

Tankar: Jag gillar den här serien, ju mer man får lära känna personerna desto bättre. Jag gillar att det är så många personer man får följa och att de är så olika sinsemellan. Det är mycket dramatik, men också en hel del som får en att le.

Den ekonomiska krisen i Cornwall fortsätter och gentlemännaklassen har helt olika sätt att se på de mindre lyckliga och jag blir påmind om diskussionerna om de som har det svårt idag. Att nyheter från den tiden vävs in i handlingen, som revolutionen i Frankrike, gör det extra läsvärt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)