fredag 2 oktober 2015

Etiquette & Espionage: Gail Carriger

Etiquette & Espionage
Bild lånad från adlibris
Etiquette & Espionage av Gail Carriger är den första boken i en serie om den fjortonåriga Sophronia som skickas iväg till en etikettskola i ett sista försök att få ordning på henne. Lektionerna visar sig vara något utöver det vanliga - man får inte bara lära sig att beräkna hur många lammkotletter ett sällskap på tolv behöver, men också hur man ska bära sig åt om man vill förgifta hälften av dem, man får lära sig om de senaste danserna och hur man kan skicka meddelande under dem utan att uppmärksammas, liksom grunderna i försvar mot vampyrer. Skolan är hotad av flygande stråtrövare som är ute efter en mystisk prototyp som en av eleverna fått händerna på och Sophoronia får en händelserik termin.

Omdöme: En ganska trevlig bok, full med humor, men lättglömd. Det är en speciell värld som Carriger designar i form av ett viktorianskt England utökat med avancerad ångteknik (ofta beskrivet i väl mycket detalj) och övernaturliga varelser och det finns vissa kopplingar till hennes Parasol Protectorate-serie, även om den här är helt fristående. Det jag saknar är djupare personbeskrivningar, det är mycket som händer, men inte mycket som sätter spår.

2 kommentarer:

  1. Håller med om att denna serie inte är lika djup, men den är ändå beroendeframkallande och blir bättre och bättre imo. Fjärde och sista delen släpps inom kort, sedan hoppas jag att det inte dröjer alltför länge innan uppföljaren till Prudence, som jag tycker ligger någonstans mellan denna serie och PPserien på skalan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Läste andra delen förra veckan och tyckte om den! Där fanns det händelser som satte spår hos vår hjältinna så jag är nöjd :) Tycker den här serien lovar att bli bättre än The Parasole Protectorate om den fortsätter på samma sätt.

      Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)