fredag 20 mars 2015

Bokbloggsjerka: Bloggande

jerka11
Veckans jerka är svår tycker jag. Den handlar mer om oss själva än om böcker och frågan som ställs är hur vi interagerar med läsare, hur vi lockar till oss nya läsare och får gamla att stanna kvar? Och varför bloggar man över huvud taget och tänker man på sina läsare när man gör det?

Nya läsare: Att vara med i jerkan, tematrion och smakebit på söndag är tillfälle att "visa upp" bloggen för andra, men även att länka till bokhandlar när jag skriver recensioner. Det är så jag hittat de bloggar jag följer :) Läste i en kommentar till ett av de andra svaren i jerkan att vi lurar oss själva, att de som surfar runt på de här "uppdragsinläggen" bara läser inlägget och inte är intresserade av resten av bloggen vi besöker, men det tror jag är ytterst individuellt. För mig beror det på hur mycket tid jag har och hur lättåtkomlig resten av bloggen är - finns det en synlig lista över nyligen postade inlägg så läser jag nästan alltid den och klickar in mig på det som lockar. Måste jag gå till startsidan eller leta efter inläggslistan så är det inte lika självklart att jag gör det om jag inte vet att jag redan gillar bloggen, särskilt inte varje gång. Och eftersom det är så jag fungerar så är det så jag lagt upp min blogg. Hur jag döper mina inlägg har också ändrats över tid. Ett tag tog jag en mening, eller del av, ur boken jag skrev om som titel, men insåg efter ett tag att jag nog aldrig själv skulle ha klickat in mig på ett inlägg som hette "I have no further questions for this liar, Your Honor" så då ändrade jag till boktitel och senare även författarnamn. Så för att sammanfatta: jag försöker lägga upp bloggen så att jag själv skulle vilja läsa den och jag tror att det är det enda sättet jag kan göra det på.

Interagerande: Jag svarar på (nästan) alla kommentarer jag får och har jag något att säga om andras inlägg så skriver jag kommentarer till dem. Det här är bland det trevligaste när man bloggar och allra bäst är det när man hittar en blogg att börja följa på allvar och när det blir små diskussioner :)

Hålla kvar läsare: Där känner jag mig lite maktlös :) Tänker att antingen gillar man hur och vad jag skriver eller så gör man det inte. Det enda medvetna ställningstagandet jag gör här är att jag försöker posta ofta. Det beror också det på mina egna erfarenheter. Innan jag skaffade Bloglovin surfade jag runt på ett antal bloggar varje dag för att se om de uppdaterats och då tyckte jag det var roligare med bloggar som ofta hade nytt innehåll. Nu med Bloglovin så spelar det ingen roll längre, nu kikar jag ju in på dem som har nya inlägg och är det någon som tar paus ett tag så hittar jag tillbaka när jag får en ny notis, men ifall jag har någon läsare som surfar runt bland bloggar dagligen så är det ju trevligt om det finns något nytt för dem att läsa tänker jag...

Blogganledningar: Från början saknade jag någon att diskutera True Blood med... Sedan fick jag för mig att anteckna lite om böckerna jag läste under året (nyårsföresats) och efter en liten betänketid bestämde jag mig för att göra det här istället för i den lilla anteckningsboken jag hade köpt. Så bloggen skriver jag för min skull, det är jätteroligt när andra hittar hit, men i grunden är den ett sätt för mig att hålla lite koll på vad jag läser och tänker och det har visat sig vara oväntat roligt :) Tänker därmed inte så mycket på eventuella läsare när jag skriver mer än att vara ärlig med vad jag tycker och att inte spoila för mycket.

27 kommentarer:

 1. Min blogg fungerar som en läsdagbok för mig också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att det är ganska vanligt, hade man bara skrivit för andra hade bloggandet blivit annorlunda misstänker jag.

   Radera
 2. Ja, spoilers bör man åtminstone varna för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Försöker komma ihåg att göra det, men tror det är olika vad man tycker är att avslöja för mycket...

   Radera
 3. Kul att se att vi är fler som tänker likadant med rubriker. Och det andra med, faktiskt :) Jag brukar också utgå från mig själv, något annat har jag ju inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, svårt att göra den för en tänkt läsare. Och trist för en själv.

   Radera
 4. Att avslöja för mycket av handlingen i en bok är något man verkligen måste göra sig uppmärksam på. Kan vara lätt att sväva iväg lite alltför vidlyftigt när man blivit engagerad i en bok... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur. Jag gör mitt bästa, men tror man kan ha olika uppfattning om var gränserna borde gå...

   Radera
 5. precis, kul med kommentarer och frågor :)
  jag är försiktigt med avslöjanden, försöker locka istället.

  SvaraRadera
 6. Att utgå från sig själv är en bra grej :) Så brukar jag också göra. Tror inte att det skulle funka på något annat sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror inte jag heller, och vad tråkigt det vore att skriva för en låtsasläsare...

   Radera
 7. Att blogga är förvisso inte bara en dans på rosor, det tar en hel del energi och tid också ... och även om man i grund och botten börjat blogga för sitt eget höga nöjes skull är det självklart kul om folk läser. Jag försöker vara noga med att avlägga svarsvisiter hos dem som lämnat spår hos mig, i övrigt kan man bara hoppas att det blir besök som helst återkommer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svarsvisiter var ett bra ord, det försöker jag med få till, men hade svårt att få ner det :)

   Radera
 8. Att blogga är förvisso inte bara en dans på rosor, det tar en hel del energi och tid också ... och även om man i grund och botten börjat blogga för sitt eget höga nöjes skull är det självklart kul om folk läser. Jag försöker vara noga med att avlägga svarsvisiter hos dem som lämnat spår hos mig, i övrigt kan man bara hoppas att det blir besök som helst återkommer.

  SvaraRadera
 9. Jag taggar mina inlägg så man ska kunna hitta om man söker, däremot har jag varit dålig på att lägga alla böcker jag skrivit om i en lista, det tror jag man ska göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir lättare för mig med att hitta gamla inlägg, men det jag menade ovan var en sådan där lista med inläggen postade senaste veckan eller så. Sedan kanske jag behöver en sådan extra mycket för att jag är ganska bekväm av mig...

   Radera
 10. Jag höll heller inte med om att folk som surfar in på "uppdragsinlägg" bara skulle läsa inlägget och sedan gå vidare - det är via den typen av arrangemang som jag har hittat majoriteten av de bloggar som jag följer. Det är nog, som du säger, högst individuellt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så jag hittat de bloggar jag följer :)

   Radera
 11. Många som har bloggen som läsdagbok och det är ett bra sätt att både hålla reda på vad man har läst och att dela med sig av sina erfarenheter till andra. Själv bloggar jag blandat om det jag läser, det jag skriver och ibland om helt andra saker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blandar upp det lite med tv och film, men så värst privat blir jag inte är jag rädd :)

   Radera
 12. jag tror att det är ett bra utgångsläge att skriva för sig själv och om det man vill. jag blandar också in film och TV-serier. men allra mest blir det böcker. bloggen blir min läsdagbok som jag kan gå tillbaka till. och jag gillar att ge och få kommentarer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad vi är lika trots vår skilda boksmak :)

   Radera
 13. Jag håller med dig om "uppdragsinlägg", det är på det viset jag hittade tex din blogg och även många andra. Bloggar som jag sedan återkommer så ofta jag hinner till och läser, även när det inte är ett uppdrag/tema. Det där med rubrik funderar jag också över, ska slipa på det lite och se om jag kan få till det bra. Att utgå ifrån sig själv är en bra riktlinje när man skriver, jag gillar bloggar som är lite personlig och som vågar visa vad de verkligen tycker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är svårt med rubriker, de jag har nu säger inte vidare mycket om man inte redan känner till boken eller författaren...
   Jag uppskattar en kritisk recension lika mycket som en hyllande, hellre det än att man försöker vända allt till det bästa. I en kritisk recension så får jag ju veta vad jag kanske bör hopppa över (om det verkar som att jag skulle störa mig på samma saker som den som läst boken) och det kan spara mycket tid :)

   Radera
 14. Jag har precis ändrat mitt bloggmönster, från att ofta vara med i olika utmaningar till att nästan inte vara med i några. Jag bloggar inte heller varje dag längre. När jag bloggade dagligen och var med i utmaningar så kommenterade jag hos alla som var med i samma utmaning och hos alla som kommenterade hos mig. Det i sig gav kommentarer tillbaka. Nu, med min nya bloggtakt, har både kommentarer och besök minskat drastiskt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men de läsare du har kvar måste uppskatta dig desto mer :)

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)