tisdag 11 mars 2014

Tematrio: Fullt naturligt

I veckans tematrio ger Lyran uppdraget att lista tre böcker där naturen får ta stor plats. Bara en av mina blir en verklig miljö...
 • Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren - vem kan glömma Körsbärsdalens blommande körsbärsträd med ån som flyter genom dalen, pilträdet som lutar sig ut vid Katlafallet eller Karmanjakas berg? (Här hade Ronja Rövardotter och Mio, min Mio passat lika bra tror jag.)
 • Och ytterligare en gång får George R R Martins fantasyepos A Song of Ice and Fire (A Game of Thronesserien) vara med som svar :) Där finns många scener där miljön spelar roll. Som de gigantiska grässlätter som Daenerys korsar med sin khalasar, den stora ismuren där nattens väktare lever sitt liv i kampen för att skydda kungariket eller Dalen med sina fängelsceller med tre väggar, där den fjärde vätter mot en avgrund.
 • Looking for Alaska av John Green - där en ung Miles börjar på en internatskola i Alabama och där man får följa hans försök att ta reda på vad som egentligen hände med en klasskompis. Här är det klimatet som får plats - värmen, fuktigheten, solen. Den här boken passar väl inte temat riktigt lika bra som de ovan, men jag är ganska fascinerad av den amerikanska södern så den får komma med i alla fall :)
Kan inte låta bli att ta med en bubblare den här veckan: The Road av Cormac McCarthy. Landskapet har en stor plats i boken, men eftersom jag inte riktigt tycker om boken fick den inte komma med på själva listan :)

22 kommentarer:

 1. Naturen i George R R Martins är verkligen fascinerande. Han platsade fint i min trio. McCarthy också. Men nu när jag tänker efter borde jag tagit Vägen i stället för Blodets meridian, eftersom jag gillade den förstnämnda men inte den senare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då ska jag inte läsa Blodets meridian, hade svårt nog med Vägen...

   Radera
 2. Den enda jag läst av dina är Looking for Alaska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte så illa jobbat :) Är min favorit-Green förutom The fault in our Stars.

   Radera
 3. Astrid Lindgren var verkligen bra på att beskriva miljöer. Hon gjorde det så levande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns så mycket ur hennes böcker som man kan se framför sig, allt från sockerdricksträd, till våren i Bullerbyn och Riddar Katos borg :)

   Radera
 4. Flera nämner Astrid Lindgren och nog var många ute i naturen, antingen det var dalar eller skog.
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller picknick i en kohage :) Var ju kanske inte lika storslaget, men lockar ändå...

   Radera
 5. Bubblare? Looking for alaska är jag lite nyfiken på, men det är många! böcker jag är nyfiken på så det dröjer nog innan jag läser nån av Greens böcker;).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bubblare = ville töja på reglerna och ha med ytterligare en bok...
   Gillar Green, och gillar hans ungdomar. Var inte lika verbal som de oftast är, men känner igen mig i det lite "awkward" (finns det något bra svenskt ord för det?) och nördiga som de ofta har :)

   Radera
 6. Jag gillar verkligen Looking for Alaska!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag med! Var den första Green jag läste och sen har resten följt efter :)

   Radera
 7. Ännu några frågor som jag kommer att ha svårt att svara på, jag kommer ju aldrig ihåg böcker efter jag läst dem...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Borde vara billigt att vara dig, du kan ju ha en lagom stor samling böcker i hyllan och sedan läsa dem om och om igen :)

   Radera
  2. Hahaha, problemet är att när jag väl läser dem igen (vilket hänt mer än en gång, att jag skaffat en bok som det sen visar sig att jag läst tidigare) så känner jag igen den efter några kapitel...

   Radera
  3. Då finns det hopp för dig i alla fall, vore ju sorgligt om du glömde precis allt :)

   Radera
 8. "Looking for Alaska" ska jag läsa någon gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag, gillade den mycket :)

   Radera
 9. A Song of Ice and Fire kan man svara på nästan vilken fråga som helst :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet, jag gör det ganska ofta :) Och ju mer jag gör det desto mer tillfällen verkar serien passa till...

   Radera
 10. Hade också med en Lindgren i min trio :) Looking for Alaska ligger på nattduksbordet och väntar, och det får den nog göra ett tag till, men längtar efter att ägna tid åt den...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fördelen med böcker - de har inget bäst-före...

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)