fredag 14 mars 2014

Bokbloggsjerka: Samlare vs jägare?

jerka11
Veckans jerka, i regi av Annika, ställer frågan om läsare måste vara samlare? Det tycker inte jag. Jag köpte och samlade på mig ganska många böcker när jag var yngre, men nu är jag väldigt glad att jag hittat biblioteket igen och kan ställa tillbaka böckerna där när jag läst ut dem. Min älskade läsplatta är ytterligare en sak jag gillar. Har en del böcker på den, men de tar nästan ingen plats alls. Blir dessutom väldigt nöjd med mig själv när jag har haft en av mina razzior och gallrat ut sådant som jag inte tycker tillräckligt mycket om.
Bokask Henrik IV, liten
Askarna finns hos Nillas handelsbod

Samtidigt så gillar jag att gå igenom folks bokhyllor för att se vad de tycker om att läsa och jag tycker att bokhyllor (med böcker, har inte riktigt förstått vitsen med att fylla dem enbart med ljusstakar och skålar) gör mycket för en hemtrevligt känsla. Nackdelen med att inte samla på sig böckerna man läst är att det är lättare att glömma av vilka man läst och vad böckerna handlar om. Då är det bra att ha en blogg som handlar om just detta :)

Veckans jerka kombineras med en utlottning av bokaskar som man bland annat kan ha som snyggförvaring av mindre fina saker. Den jag vill vinna är den här Henrik den IV-asken.

23 kommentarer:

 1. Läsplattor är verkligen bra på många sätt. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jepp: bibliotek, läsa-i-solen-apparat, läsa-vid-middagen-men-den-slår-inte-igen-grej, grytunderlägg, väskbibliotek-som-inte-väger-nästan-något, bra-hållnings-träningsmaskin, behöver-inte-laddas-varje-vecka-läsapparat,tidsfördriv...

   Radera
 2. Ja det är kul att se vad folk har i sina bokhyllor :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Superintressant! Och ett bra sätt att slippa prata med folk om man är lite försagd och man inte känner de andra så väl...

   Radera
 3. Det där med att folk ställer allt möjligt annat i sina "bokhyllor", det fattar inte jag heller. Det heter ju bokhylla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Kan väl överse med en liten skål i en lucka om man har någon, men bokhyllor utan böcker alls? De finns, jag har själv sett dem... *rys*.

   Radera
 4. Vi har i stort sett inga skålar och prynadssaker framme... Foton och böcker däremot ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter fint och alldeles härligt hemtrevligt :)

   Radera
 5. Jag gillar också att botanisera i folks bokhyllor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är kul, men kan ge fel bild av personen ibland. Syrran fick ta över några kassar med utgalllrade böcker från mig en gång (hon hade byggt en inbyggd hylla och ville ha den fylld med en gång). Så hennes botaniserande kompisar började fråga om mormons bok och lite andra udda titlar som stod där som hon inte hade märkt :)

   Radera
 6. Jag rensade en gång, för typ 10 år sedan, ut de böcker jag inte kända lika mycket för som mina andra. Födrrådsställde dem och tänkte göra mig av med dem. Kom mig aldrig för att göra det, och nu har jag istället fixat hyllutrymme så jag kan packa upp dem igen... Helt klart en samlare, men visst är det smartare att låna och rensa ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte om det är smartare, kanske bara annorlunda :) Fast jag hade nog tänkt att om böckerna stått i ett förråd i 10 år och jag aldrig känt lusten att packa upp dem så kanske det finns andra jag hellre skulle ha i hyllan. Men så har jag väldigt begränsat med plats också - en hylla till skönlitteratur och en till fakta och seriealbum.

   Radera
  2. Ohh, lusten att packa upp har alltid funnits där, och när jag nu fick göra det var jag som ett barn på julafton. mindes varje individuell bok, det kändes som om riktigt goda vänner äntligen kommit på besök!

   Radera
 7. Gillar också att låna och botanisera i hyllor. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Occh så gör man sig en bild av personen som kanske inte alls stämmer... :) Men kul är det.

   Radera
 8. Jag har också hittat tillbaka till biblioteket efter många år och har börjat läsa e-böcker lite smått. Dessutom har jag en dotter, syster och föräldrar som också har böcker och vi lånar mycket av varandra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, personliga rekommendationer. Brukar bli bra :)

   Radera
 9. Om jag hade plats skulle jag nog ställa lite prydnadssaker i bokhyllan bara för att liva upp det hela. Men tyngdpunkten ska ligga på böcker, tycker jag, i hyllorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med enstaka prylar kan vara snyggt, men visst måste det finnas böcker i en bokhylla :)

   Radera
 10. Rysligt snygg ask du valt ;)

  SvaraRadera
 11. Har också börjat läsa mer e-böcker, men har tänkt samma tanke som du, det är ju tråkigt när man inte kan se människor man besökers bokhyllor :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur, bohyllor är så roligt att botanisera i, inte riktigt samma känsla att sitta och bläddra på någons läsplatta...

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)