torsdag 20 mars 2014

Barnboksillustratör på besök

Min modiga mormor och den dansande elefanten
Bild lånad från adlibris
Idag hade vi besök i klassen av Helena Bergendahl, illustratör av bl.a. barnböckerna Fråga chans med fortsättning och Min modiga mormor med fortsättning. Vi hade läst böckerna Min modiga mormor och Min modiga mormor och den dansande elefanten och kapitelboken Fråga chans innan besöket och fick välja vilken av böckerna som skulle ligga till grund för besöket. Vi valde temat Min modiga mormor och fick höra om Helenas besök vid Zambezifloden, dit hon åkte för att få alla detaljer rätt, och se bilder både från hennes böcker och hennes resa. Det fångade barnen (och fröken) totalt!

Hur hon planerar sitt arbete och vilka diskussioner hon och författaren behöver ha var också ett intressant inslag. Att man först jobbar med layouten där teckningarna är superslarviga (och inte för att hon inte hade lärt sig att rita då som några av eleverna trodde), och att författaren kan ändra sin text för att en del saker finns med på bild och inte behöver berättas i ord.

Till slut fick vi se hur hon gjort de jätteläckra bilder som finns i böckerna och prova på att göra egna i akryl och collage. Det hela var ett jättelyckat besök, gillade blandningen av intressant berättande, på barnens nivå, och arbetet i workshop med för oss helt nya tekniker.

Helenas egen hemsida hittar ni här.

2 kommentarer:

  1. Åhh, får jag gå i din klass? Det låter både spännande och intressant!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är välkommen :) Idag lekte vi affär på mattetimmen...

      Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)